Julia Lam
Julia Lam - Foto: Privat/TT

Julia, 13 år: "Förbjud mobiler i trafiken – titta på världen i stället"

Julia Lam: "Vissa människor skulle nu säga att det är ens eget beslut, det är ju man själv som skadas. Men det är faktiskt inte så. Även andra människor kan skadas om man exempelvis använder mobilen på cykeln".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag har nästan alla mobiler, alla från de minsta barnen till de äldsta pensionärerna. Mobilerna används jämt och ständigt, överallt. Till och med i trafiken används de. 

Varje år dör, eller skadas det flera unga och gamla människor på grund av detta. Därför tycker jag att man ska förbjuda mobiler i trafiken.I dag finns det redan en lag som säger att bilister inte får använda mobiler när de kör, med det är dags att stifta en lag för fotgångare och cyklister också. Enligt motormännen så har trafikolyckor i Kalifornien halverats på grund av förbud på mobiler i trafiken. 

Om vi skulle införa detta i Sverige, så skulle det ha många fördelar. Bland annat skulle det skapas färre olyckor på grund av mobilerna och färre människor skulle dö. I dag är det faktiskt många olyckor som beror på att cyklister och fotgångare tittar på just mobilerna. Vi skulle även ha en större chans att komma i tid till viktiga ärenden och ha en större chans att lära oss bättre. 

Då man går och samtidigt tittar på mobilen händer det att man måste stanna ibland för att skriva ett sms, eller för att titta på något roligt klipp. Man blir lätt okoncentrerad, och glömmer lätt annat som är viktigt. Men om man hela tiden stannar på vägen till skolan, eller till jobbet så kommer man förmodligen komma för sent. Man kanske kommer för sent till det viktiga mötet och missar viktig information. Resultaten i skolan, och på jobbet försämras därför redan i dag kraftigt. 

För att förhindra denna situation skulle människor kanske börja gå tidigare och på så sätt sova mindre, eller få det stressigare på morgonen. I stället för att komma pigg, utvilad och utan några bekymmer till skolan skulle man komma trött och på dåligt humör. Men det finns ett bättre sätt; låt mobilen stanna i väskan.

Vissa människor skulle nu säga att det är ens egna beslut, det är ju man själv som skadas. Men det är faktiskt inte så. Även andra människor kan skadas om man exempelvis använder mobilen på cykeln, eftersom man kan köra på andra oskyldiga människor. Om vi skulle lämna mobilerna i väskan skulle fler människor titta upp och hälsa på varandra. Folk skulle även bli glada av en glad och snäll hälsning som man gav varandra. Även så skulle vi använda mindre av mobilernas batteri på så sätt skulle vi inte behöva ladda dem lika ofta, och spara på el.

Människor måste lära sig att använda mobiler på rätt tillfällen. Är det inte dags att tänka på människorna omkring och låta mobilen vila i väskan i stället? Så titta i stället upp från mobilerna och titta på världen omkring dig när du går i trafiken.

Julia Lam, 13 år

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska man lämna mobilen i väskan och titta upp på världen?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.