Fredag 14 Maj
Stockholm

Johan Tireland (SDU): "Löfven uppmuntrar våld mot oss SD:are"

Johan Tireland (SDU)
Johan Tireland (SDU). Foto: Privat

Johan Tireland (SDU): "Mer eller mindre varannan SD:are har attackerats för sitt politiska ställningstagande. Löfven har antingen missat detta, eller än värre, han bryr sig helt enkelt inte".

Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Ingen har förmodligen undgått den senaste debatten om Sverigedemokraterna är fascister eller ej. Svartmålningen av Sverigedemokraterna fortsätter, även från statsministern själv. I ett desperat försök att bibehålla makten gräver han i stället sig allt djupare ned i sandlådan.

Stefan Löfven öppnade dörren för två saker när han gick ut i media och ställde sig bakom finansminister Magdalena Anderssons uttalande om att Sverigedemokraterna är ett nyfascistiskt parti. Det ena är att socialdemokraternas absurditet och ohederliga argumenterande nu inte går att dölja för väljarna. Sju forskare med kompetens inom området kritiserade och förkastade den socialdemokratiska partiledarens fulspel. Löfven lutar sig mot en ”forskare” vid namn Henrik Arnstad som ljuger om sin påstådda utbildning. 

Personligen kan Löfven inte definiera fascism över huvud taget när han ställs mot väggen i programmet Agenda. Fasaden krackelerar än mer hos Socialdemokraterna och det är inte bara miljöpartiet som fallerar under trycket som läggs på en nybliven regering.

Det andra är att Löfven nu avsevärt ökar risken för att sverigedemokratiska politiker, valarbetare och anhängare utsätts för skadegörelse, hot och våld. Han spär på den redan problematiska polariseringen i det politiska Sverige. De på vänsterskalan vrålar ut att ”antifascism är alltid självförsvar” och därmed är deras förföljelse och våld mot vad som enligt deras definition är att betrakta som fascister, berättigad. Löfven har med sitt uttalande ritat en måltavla i pannan på alla inom den sverigedemokratiska rörelsen när han kallade oss fascister.

Jag har själv stått i skottlinjen både när det gäller skolbesök, valstugearbete och flygbladsutdelningar. Jag vet hur hetsig stämningen är när personer fyllda med fördomar och hat bestämmer sig för att gå till attack mot oss. Representanter för Sverigedemokraterna är redan i hög grad utsatta för brott. Mer eller mindre varannan SD:are har attackerats för sitt politiska ställningstagande. Löfven har antingen missat detta. Eller än värre, han bryr sig helt enkelt inte.

Det är djupt problematiskt när en statsminister bidrar till ökat våld och elände. Det är även djupt problematiskt när en statsminister bidrar till en ökning av fördomar och oförståelse. Hela historien Löfven har kantats av djupt problematiska händelser och visat på en oförmåga hos socialdemokraterna att leda landet.

Det är viktigt för en demokrati att medborgarna har rätt till att uttrycka sina åsikter och tankar. Att vara rädd för liv och hälsa därför att statsministern stämplar sina politiska motståndare med ett felaktigt och belastande epitet är ovärdigt en nation som Sverige. Speciellt när Löfven är medveten om att det i slutändan resulterar i våldsamma yttringar mot människor som han har ett ansvar över som statsminister.

När man har begått ett misstag har man en möjlighet att försöka rätta till det. Att be om förlåtelse och förklara varför det blev fel. Det är det enda rätta. Att försöka reparera den skadan man åsamkat är att föregå med gott exempel. Som statsminister är det viktigt att man föregår med gott exempel och alltid strävar efter att göra det rätta. Stefan Löfven har nu ett val. Vad väljer han att göra?

Johan Tireland,
Skolbesöksansvarig i SDU Stockholm, Ledamot i kommunfullmäktige och kommunsyrelsen för Sverigedemokraterna Upplands-Bro

Rättfärdigar Löfven våld mot sverigedemokrater?
Tack för din röst!
Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela