Stockholm

"IS förvrider synen på islam för att legalisera hemska brott"

. Foto: Privat

Jaafar Al-Jabiri (CUF): "IS använde brutal avrättningsmetod som inte går att föreställa sig. Metoderna förekom i diktaturen Saddam Husseins hemliga avrättningsfält och har fortsatt efter kriget."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skibenten

Jaafar Al-Jabiri är centerpartist, skribent på MellanÖsternbladet (MÖB) och aktiv motståndare till extremism och islamofobi

I tisdags den 3 februari publicerade IS ett klipp som visar hur debrände ihjäl den jordanska piloten Muaz AlKasasbeh i en bur. I fredags brändesytterligare tre irakiska soldater ihjäl i staden Anbar. De använde den mestbrutala avrättningsmetoden som en människa kan föeställa sig. Dessa metoderförekom i diktaturen Saddam Husseins hemliga avrättningsfält och har fortsattefter kriget mot Irak 2003 genom Al-Qaida som brände ihjäl shiamuslimer, kristnaoch andra minoriteter.

IS hittade inga verser från Koranen som dekunde tolka som de ville, inte heller citat från Profeten Mohammed som kundestyrka deras handlingar. Dock finns det minst två citat från Profeten Mohammed,som de påstod att de försvarade i Paris genom att döda oskyldiga, som förbjuderbränning på såväl djur som människor. 

De rättfärdigade snarare denavskyvärda handlingen genom ett uttalande av den medeltida extremistiska imamenIbn Taimiya, som troligtvis är den viktigaste personen för de muslimer som haranammat den salafistiska tolkningen. För övrigt är tolkningen en gemensamnämnare till de flesta, om inte alla terroristgrupper idag.

Jag har tidigare i en debattartikel på Nyheter24, uppmanat till en revolution inom islam för att bli avmed de idéer och texter som helgats i århundraden och har blivit en källa tilloro för hela världen. Fanatikernas val av avrättningsmetod och citatet deutgick ifrån, styrker min debattartikel om att IS använder en förvriden syn påislam för att legalisera sina hemska brott.

De senaste uttalanden från vissa politiker somvill vinna tillbaka sina väljare förvånar mig inte. Att enbart betrakta islamismensom ett konkret hot mot landet och samhället är historielöst. Sverige liksom restenav norden, har mött terrorism från olika religioner, de har haft olikaavsikter, men de hade någonting gemensamt: att använda våld och terror för attåstadkomma sina mål.

När man väl uppmärksammar den våldsbejakande islamismen såmåste man också ta hänsyn till andra typer av våldsbejakande extremism, annarsser man problemet med bara ett öga, och det är ett problem i sig.

Vi står inför stora utmaningar, vilket kräveratt vi håller samman. Ett samhälle som kan skapa egen uppfattning avhändelserna som sker omkring utan att generalisera eller diskriminera. Ettsamhälle som kan bekämpa extremism utan att främja en annan typ avextremism. 

Jaafar Al-Jabiri (CUF),
Aktiv motståndare till extremism ochislamofobi. 

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.