Tisdag 15 Jun
Stockholm

"SD:s motion är bara en förlängning av den massövervakning vi redan har"

Två piratpartister: "Vad vi måste göra är att visa de korrupta riksdagspartierna att det inte är acceptabelt att massregistrera oskyldiga människor"

Kommentera (27)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Ledande politiker i Alliansen och Socialdemokraterna skriker högt om SD:s motion om registrering av icke-svenskar – men grunden var redan lagd 2008, i och med FRA-lagen.

Idag är det ett våldsamt liv om SD:s och Kent Ekeroths motion om att icke-svenskar ska registreras. Men de skördar bara vad resten av riksdagen sådde redan för 10 år sedan, i det som kom att bli känt som FRA-lagen, sommaren 2008. Tiotusentals människor protesterade i hela Sverige mot denna övervakningslag, men varningar om vad som skulle kunna ske blev avfärdade som trams och konspirationsteorier. 

Aktivister i Piratpartiet och andra medborgarrättsorganisationer analyserade och förde fram fakta – om regeringen och riksdagen röstar igenom denna lag, så öppnar det för mindre demokratiska partier att utnyttja denna övervakningslag för sina egna syften.

"Tillsammans med tidigare regelverk ger den nya lagen FRA rätt och möjlighet att registrera alla medborgares sociala nätverk. Det sker med hjälp av vad som är känt i olika register om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, medlemskap i fackförening eller sexualliv."DN 2008 

2008 låg opinionssiffrorna för SD på under 3% och det samlade politiska etablissemanget, samt journalistkåren, tog inga av dessa varningar på allvar.

Och nu är vi där, i just det scenariot vi varnade för. I FRA-Lagen finns det passager som tillåter att etnicitet, religion och sexuell preferens registreras och kartläggs. Samtidigt har vi ett växande parti som gör skillnad mellan "vi och dem", enbart för att någon har en förälder som är född någon annanstans än i Sverige.

Riksdagspartiernas panikslagna rop om "nyfascister" kan man med andra ord inte ta på allvar. Detta är resultatet av deras egen arrogans, av de frön de sådde i svallet efter terrorattacken mot USA den 11 september 2001. 

De mest hängivna medborgarrättsaktivisterna från 2008 finns glädjande nog kvar. Vi gav oss inte då, och vi ger oss inte nu. Speciellt inte nu när vi med Edward Snowdens avslöjanden vet att vi inte bara hade rätt hela tiden, utan att vi till och med underskattade omfattningen av denna groteska övervakningsapparat. 

Visa de korrupta riksdagspartierna att det inte är acceptabelt att massregistrera oskyldiga människor. Ta steget, rösta på Piratpartiet i extravalet 2015.

Carl Johan Rehbinder, styrelseledamot, Piratpartiet.
Niklas Starow, piratpartist.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (27)
Kopiera länk
Dela