Lördag 8 Maj
Stockholm

Mange Hellberg: "En nykter jul är den bästa julklappen ni kan ge era barn"

Mange Hellberg: "En dag om året är inte mycket begärt att sluta tänka på sig själv och faktiskt tänka lite på andra. Alkohol har inget med julen att göra."

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Magnus Hellberg, mer känd som Mange Hellberg, satte avtryck med debutalbumet ”Varför börja med sig själv när man kan rädda världen?”. Allra populärast är låten ”Simma eller sjunk” vars titel över 200 personer tatuerat in. Aktuell som initiativtagare till instagramkontot ”Det är insidas som räknas” och nya albumet "Hellberg och Dalbana" som kommer ut 2015. Du kan följa Mange på Instagram.com/mangehellberg  och Facebook.com/mangehellbergofficial.

Johanna är 10 år gammal och älskar julen över allt annat, eller allt som har med julen att göra, i alla fall om hennes mamma är nykter. Julafton är hennes absoluta favoritdag på året, eller hon vill att det ska vara det. 

Hon älskar att få paket, eller rättare sagt, hon älskar om hon får ett paket. Det händer inte så ofta. Men när det väl sker är det total lycka. Hon älskar om hennes mamma är nykter, så hon inte behöver vakta sin lillebror som har astma och blir stressad när mamma är full. 

Hon har bara sett sin mamma nykter en gång på julafton och det var när mamma låg inne på avgiftning. Eller då var hon inte nykter heller, eller det var hon förvisso, men hon hade fått piller av läkaren så hon pratade konstigt och sa att hon älskade Johanna och hennes lillebror. Något som Johanna aldrig hade hört förut. 

Fast, jo, det var den där gången när mamma hade två män på besök som hon behövde prata viktiga saker med i hennes sovrum mitt i natten en nyårsafton så sa hon; ”Stör inte oss nu Johanna, du vet att mamma älskar er.” Så om hennes mamma är nykter detta år så är det en stor julklapp, säger Johanna och ler mot sin bror. För då vet Johanna att hennes lillebrors astma kommer att hålla sig lugn. För det finns ingen tomte i hela världen som kan ge henne en ny lillebror.

Johanna vill bara ha en julafton i lugn och ro. Där hennes mamma inte smyger iväg från bordet och kommer tillbaka och luktar sprit. En julafton där ingen bråkar, gråter, ingen skriker och alla är vänner för en gångs skull. En julafton som i sagorna som hon ibland läser för sin lillebror när han inte kan sova för att hennes mamma är full. Utanför hennes fönster faller tunna snöflingor som smälter så fort de landar på marken, det är vinter i luften, men hösten har fortfarande ett grepp i hennes lilla värld. 

I grannes fönster lyser en julstjärna med ett starkt rött ljus och några av balkongerna är pyntade med blinkade ljusslingor. Johanna kan titta på dem i långa stunder och drömma om den dagen då hon kan dekorera sin egen balkong, med sina egna ljus och fira en jul där snaps och öl inte hör hemma.

Julen är högtid där vi tänker på varandra. Tar hand om varandra och försöker vara en familj. Oavsett hur trasiga själar vi är. En dag om året är inte mycket begärt att sluta tänka på sig själv och faktiskt tänka lite på andra. Alkohol har inget med julen att göra. Så alla mammor och pappor som inte vet vad ni ska ge era barn i julklapp – ge dem en nykter jul. Det är den bästa julklappen ni kan ge dem.

Mange Hellberg,
Musiker

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela