1 av 2
- Foto: Privat
2 av 2
- Foto: Privat

Isabelle, 16: "Jag ses som mindre värd på grund av min ålder"

"Men hur får man erfarenhet om man alltid blir nedtystad och nekad av samhället?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är sexton år, jag bor ensam i ettgemensamt boende som kostar 3000 kronor i månaden som mina föräldrartvingas betala då jag inte får något extrabidrag förutom mina1050 kronor studiebidrag som knappt räcker till mat och hygien helamånaden. Jag fick inget extrabidrag av varken CSN eller minhemkommun, jag förstår fortfarande inte varför då jag bor fyratimmar från mina föräldrar.

Hälften av alla som läst detta kommerha en tanke i huvudet nu: jobb? Skaffa ett extrajobb? Hur svårt kandet vara? Engagera dig!

Och här vill jag säga: jag harförsökt. Jag har pratat med butiker, caféer, livsmedelsaffärer,kiosker med mera i hela staden där jag bor. Jag har lämnat CV ochvisat upp mitt bästa, med mina erfarenheter av kassa, städ ochrestaurang. Men jag har inte fått mer än ”vi hör av oss”,vilket ingen gör, och om de någonsin hör av sig (vilket hände migför då jag skickade in mitt CV angående ett jobb som kassörska påett kafé i somras där jag så sent som igår fick avslag) så sägerde alltid nej.

Jag möts alltid av frågan: hur gammalär du? Jag svarar glatt att jag minsann bara är sexton år men jagär kapabel till att jobba extra så ofta jag kan då jag inte är iskolan. Och jag har alltid mött den där ihopsjunkna minen på derasansikten och de där orden ”vi hör av oss”.

I dessa stunder känner jag spontantför att gå ned på knä och be om ett jobb, och berätta hur synddet är om lilla mig som inte får jobba. Men nä, jag tackar förmig och går därifrån. Löjligt, tänker jag då. Varför spelardet roll om jag är sexton om jag bara ska plantera blommor, säljakläder eller servera kaffe?

Varför blir inteföretag glada över att ungdomar söker tjänster hos dem så de kanvidareutbilda dem inom företaget och så småningom ha en ung,utbildad och smart ersättare? Jag kommer aldrig att förstå dettafaktum. Ser aldrig en fyrtioåring söka ett jobb men bli nekad pågrund av ålder. Det står ju för tusan i diskrimineringslagen attdet är klassat som diskriminering om man särbehandlas ellerbehandlas illa på grund av sin ålder, vare sig man är fyrtio ellerfemton år.

Jag har fått nog av dennaåldersmaktsordning, vare sig det handlar om jobb eller vem som fårha vilka åsikter. Jag har blivit nedtystad när jag pratar politikpå grund av att jag "är för ung” eller jag "har ingenerfarenhet”. Men hur får man erfarenhet om man alltid blir nedtystad och nekad av samhället?

Har även hört människor påstå atttill exempel homosexualitet bara är en fas fram tills man fylltåtminstone tjugo. Ja, det är sant, jag har hört det med egna öron.

Så nu till den ledande frågan: varförär det så här? Jag tror att det handlar om en trygghet. Entrygghet som säger att det är klokare att anställa en människamed erfarenhet än att kasta sig ut och göra något spontant ochvågat och satsa på den yngre generationen som faktiskt behövererfarenheter.

Jag tror även att det handlar om hurde vuxna i dagens samhälle växte upp och hur deras föräldrar ochanhöriga uppfostrade dem. Självklart ska man ha respekt för deäldre då de uppenbarligen har mer erfarenhet om livet än vad mansjälv som ungdom har, men det betyder inte att man ska lägga signed för minsta lilla ord.

Denna åldersmaktsordning skaparklyftor mellan vuxen och ungdom i samhället som bidrar ytterligaretill att många ungdomar inte ens vågar söka arbeten då de ärrädda att bli nekade av de äldre.

Isabelle Andersson, 16 år

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.