Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Staten måste hjälpa dessa individer genom att förbjuda rökning"

Johanna Gran.
1 av 1

Johanna Gran.

Privat

Debatt | 27/12/2014 13:31

Johanna Gran: "Genom att totalförbjuda rökning kan vi rädda tusentals liv och spara samhället miljarder".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Rökförbud på offentlig plats har blivit ett diskuterat ämne i medierna. Det är ett steg i rätt riktning, men inte ett tillräckligt stort steg. Genom att totalförbjuda rökning kan vi rädda tusentals liv och spara samhället miljarder. Detta kan givetvis inte ske över en natt, men genom att progressivt höja skatterna kan man långsamt fasa ut cigaretter.

Tänk dig en sjukdom som drabbar mer än var tionde svensk. Vissa får den redan i grundskolan, och lider utav den hela livet. Vissa drabbade märker knappt av den, medan andra dör tiotals år för tidigt. Tänk dig en sjukdom som leder till allt från hosta till en förhastad död. Tänk dig sedan att staten inte gör något för att stoppa den epidemi som skördar mer än tolvtusen liv varje år – detta är rökning.

Att röka en cigarett förkortar i genomsnitt ditt liv med cirka 14 minuter, när du köper ett cigarettpaket betalar du alltså inte bara drygt femtio kronor utan även cirka fem timmar av ditt liv. Medellivslängden för dig som röker är cirka tio år kortare än för icke-rökare, och du löper större risk av drabbas av livshotande sjukdomar som stroke eller cancer. Men det finns flera mindre dramatiska följder. Exempelvis har rökare sämre immunförsvar och upplever på grund av detta ofta energibrist i vardagen.

Man kan tycka att det är upp till en själv att bestämma över sin kropp och sina vanor, att röka påverkar väl bara dig? Fel! I Sverige dör nästan lika många av passiv rökning som i trafikolyckor, och de som drabbas hårdast är ofta barn till rökande föräldrar. På det personliga planet blir rökning en stor tragedi för nära och kära då rökaren insjuknar i exempelvis lungcancer.

Rökning är dessutom förknippat med enorma kostnader för samhället, uppskattningsvis 30 miljarder kronor per år. Det rör sig inte enbart om sjukvårdsutgifter utan även förlorade arbetstimmar på grund av hälsoproblem hos rökare. Detta drabbar staten som förlorar skatteintäkter och företag som förlorar sina anställda. För dessa pengar skulle vi exempelvis kunna höja lönen för landets sjuksköterskor och lärare.

Staten måste ta sitt ansvar och sätta stopp för denna moderna folksjukdom. Rökning påverkar oss alla ekonomiskt – och många drabbas även på ett personligt plan. Många rökare är medvetna om vilka risker de utsätter sig själva och sin omvärld för, men är oförmögna att sluta på grund av nikotinets beroendeframkallande egenskaper. 

Staten måste hjälpa dessa individer genom att förbjuda rökning, både för deras egen och för samhällets skull.

Johanna Gran
Student

Håller du med?