Stockholm

Minoritetsregeringar är inte odemokratiska – de byggde upp vårt land

 Fredrik Sanz Lerena.
Fredrik Sanz Lerena. Foto: Fredrik Sanz Lerena

Fredrik Sanz Lerena: ”Decemberöverenskommelsen” har rört upp en del känslor, framför allt när det kommer till Sverigedemokraterna. Men hur odemokratiskt är egentligen en minoritetsregering?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Fredrik Sanz Lerena är 20 år gammal, är feminist och studerar statsvetenskap.

”Decemberöverenskommelsen” har rört upp en del känslor, framför allt när det kommer till Sverigedemokraterna. Men hur odemokratiskt är egentligen en minoritetsregering?

Sverige är fortfarande ett av de bästa länderna att leva i. Vi har, till skillnad från många andra länder, ett tryggt samhälle. Även om det alltid kan bli bättre.

Just nu ropar dock en hel del sverigedemokrater om att vårt land är på väg att bli en diktatur. Varför, undrar ni? Har Stefan Löfven med hjälp av militär sett till att blivit Sveriges utnämnde ledare? Nej, 87 procent av Sveriges riksdag ha beslutat att samarbeta för att stänga ut Sverigedemokraterna från politiken.

Det skulle jag kalla diktatur, om det inte vore för det faktum att Sverigedemokraterna själva är en liten del av Sveriges riksdag. Det är inte på något sätt givet att Sveriges tredje största parti ska få inflytande.

Och ännu en gång får vi se bevis på hur historielösa Sverigedemokraterna är som parti, precis som när de försöker försvara Folkhemmet – ett arv från den tiden då Sverige var en stark socialistisk stat. Sverige har styrts av minoritetsregeringar i 80 av de senaste 128 åren. Senast mandatperioden mellan år 2010 och 2014. Var vi en diktatur då också?  

 Fredrik Sanz Lerena

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.