Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Sverigedemokraterna kommer aldrig få fotfäste i svensk politik"

Erik Thor.
1 av 1

Erik Thor.

Privat

Debatt | 29/12/2014 12:41

Erik Thor: "Sveriges civilsamhälle borde känna en oerhörd stolthet, för folkhemsidealet, där alla människor är lika värda, håller även under tvåtusentalet".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

SD försöker inte längre dölja sin nyfascistiska demokratisyn för allmänheten. För det första har de lagt fram konkreta politiska förslag som innebär att public service förbjuds att rapportera negativt om Sverigedemokraterna, samtidigt som deras ledande företrädare twittrar om att förbjuda så kallat “politiskt korrekta” vänsteråsikter från att synas i media. 

De vill också aktivt inskränka rösträtten för många svenskar. Kanske eftersom de befarar att utlandsfödda väljare inte kommer rösta på partiet. Bland det mest bisarra finns att Sverigedemokraterna vill välja vilka värderingar svenskar ska få ha och uttrycka när man bor i Sverige. SD vill tumma på vår religionsfrihet och menar till och med att det finns ett “svenskt” sätt att promenera och röra sig på.

Sedan decemberöverenskommelsen har SD lämnat in en misstroendeförklaring mot Sveriges sittande regering. Enligt dem är alliansens och de rödgrönas beslut att avstå att skapa en regering som är beroende av Sverigedemokraterna odemokratisk. Sverigedemokraterna ser sig nämligen som Sveriges mittpunkt, de ser sig som det enda demokratiska partiet i Sverige, och de anser att alla som inte samarbetar med dem, är icke-demokratiska. Bara ett demokratifientligt parti kan få den tankegången att gå ihop. 

Sverigedemokraterna finansierar och tipsar aktivt högerextrema hatsidor där privatpersoner av olika skäl hängs ut med namn och adresser. Personuppgifter om meningsmotståndare sprids i nazistiska nätverk, och nazister och andra rasistiska rörelser i Sverigedemokraternas bakvatten använder det för att hota antirasister, muslimer och feministiska debattörer. Partiets radikalisering har lett till att den framträdande nazistiska organisationen Nordisk Ungdom har lovat att hjälpa Sverigedemokraterna bedriva valrörelse i mars, ifall extravalet hade blivit av. 

Andra nazister är dock kritiska, exempelvis Svenskarnas Parti, som menar att Sverigedemokraterna har “stulit deras politik.” Sverigedemokraternas hets mot invandrare har underblåst våldsbenägna rörelser såsom Svenska Motståndsrörelsen.

Nyligen utsattes en moské i Eskilstuna för ett möjligt brandattentat. Det var en attack på människors rätt till att utöva sin religion. I Sverigedemokraternas Sverige ska det bara finnas en religion: kristendomen. Andra religioner är inte välkomna. Facebookgruppen “Nej till moské i Sverige”, som stöds av många förtroendevalda i Sverigedemokraterna, drog sig inte för att hylla brandattentatet i Eskilstuna med orden “god fortsättning.”. Terrorattentatet har väckt stor oro och stor sorg bland många, men tappa inte modet.

Visst har media kanske spritt en bild av att allt som händer, oavsett vad vi gör, enbart kommer gynna Sverigedemokraterna. Men stödet för demokrati och religionsfrihet är stort i Sverige. Grumliga rasistiska och fascistiska rörelser har aldrig fått fotfäste här. Samtidigt som Sverigedemokraterna har blivit mer extrema i sin rasism, har svenska folket sett till helheten blivit allt mer öppna och toleranta i sina värderingar. Det tyder på att det antirasistiska arbetet de senaste åren varit oerhört framgångsrikt. Vi har, även om SD ökat något i valresultatet, gjort Sverige till ett mer öppet land. 

Sveriges civilsamhälle borde känna en oerhörd stolthet, för folkhemsidealet, där alla människor är lika värda, håller även under tvåtusentalet.

Erik Thor,
rödgrön debattör från progressiv.nu