Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Dra åt helvete med feminism"

1 av 1

Privat

Debatt | 05/01/2015 16:18

Marwa Karim: "En väktare ser mig och ropar "Tjejen vill du ha hjälp?". Jag stannar upp och berättar. Ja, jag vill att du ber den här killen låta mig vara"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har länge velat skriva det här. Jag har länge velat publicera det här i min blogg. Men jag var rädd för vad alla människor skulle tycka och tänka. Jag var så trött på all negativitet. För jag har ju ändå fått ta del utav det i hela mitt liv och dom senaste dagarna. Men nu klipper jag repet. Nu går jag vidare. Nu berättar jag vad jag tycker och känner. Det här visste inte många när det gäller mig. Men nu vet ni. Och det är därför jag känner som jag gör, som jag beskriver så bra här nedanför. Och det är just därför jag kallar mig...

När jag växte upp fick jag veta att tjejer ska vara si och tjejer ska se ut så. Tjejer ska äta det här här. Tjejer ska göra allt det här.OCH killar ska se ut såhär. Och killar ska vara sådana. Och killar ska blah blah blah. Det var alltid att tjejer var duktiga men såtystlåtna och blyga. Medans killar tog för sig, var hårda och så coola. 

Jag kom ihåg när jag började spela fotboll. Var det något jag verkligen brann för så var det bollsport och fotboll var något jag absolut måste pröva och börja bli bättre på. För jag vela bli lika bra som Zlatan. Alltid när jag gjorde mål. Och alltid när jag spelade bra på en match. Så fick jag höra av killar "Du spelar ju bra för att vara en tjej. Grymt utav dig". Jag bara svalde det och tyckte det lät fint. Men nu när jag tänker efter så funderar jag på, varför sa han "för att vara en tjej"?. 

Varför sa han inte "Du spelar ju bra för att vara en elefant." eller något vid den stilen. Nej. För alltid är det killarna som har varit bäst när det gäller sporter, och tjejer är bäst på att inte vara bäst. För det var alltid en osäkerhet i det fåniga skrattet av dessa killar och det var alltid samma visa varenda gång. Du är en tjej. Som om jag inte visste det liksom. 

Jag minns hur jag en underbar helg under sommaren åkte hem till min bästis ute på landet för att sedan åka till Sundsvalls Gatufest och dansa loss till fantastiska artister. Jag kom ihåg hur vi dag för dag, längtade så himla mycket och när dagen väl kom, så fick vi en djävulsk adrenalinkick innan festivalen. Vi kunde liksom inte sluta skratta och dansa i bilen. För det här skulle bli bästa kvällen på hela året. Efter en lång kväll, efter att ha lyssnat på alla möjliga artister och ätit god mat, går vi till ett så kallad discotält. 

Där står en DJ och ska precis spela musik. Vi går dit. Vilken musik det nu än var, sket vi totalt i, så länge vi hade varandra och så länge vi fick dansa och skratta oss igenom hela lördagen, så var allt så himla perfekt. Efter att vi stod i discotältet och dansa och hade det så bra, kom det ett helt gäng och dansa med oss. Efter en stund blir jag chockad. Jag blir helt paff och det bara står stil i hjärnan på mig. Vad hände precis? Sekunderna innan mardrömmen kommer en kille bakom mig och gör det han vill göra emot mig, utan min tillåtelse. Jag känner hans händer smeka min kropp och är på väg för att ta på mina bröst. Jag blir rädd. Knuffar undan honom. Tar min bästis i handen och springer därifrån. Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag har precis fyllt femton år. Är det de här jag skulle förvänta mig nu när jag precis fyllt femton år?

En dag vaknar jag upp av ett meddelande på Facebook. En kille skriver till mig "Är du oskuld? Jag skulle lätt kunna banga sönder dig just nu. Mums vad snygg du är. Har du stora bröst och stor rumpa?" Jag läser meddelandet men låter bli att svara. Därpå får jag ett meddelande till av samma kille, men den här gången står det "Haha jag skoja. Du var ändå ful din jävla hora. Förstår att du är oskuld. Ingen vill ha dig". 

När jag i somras tog en promenad och väntade på min bästis E för att vi skulle gå ut och äta tillsammans efter att hon har varit och handlat med sin syster och hennes man på Hemköp så ser jag två killar sittandes på bänken. Den ena sitter med mobilen och den andra sitter och glor på mig och skriker "Snygging kom hit". Jag går därifrån och han springer sakta efter mig. En väktare ser mig och ropar "Tjejen vill du ha hjälp?". Jag stannar upp och berättar. Ja, jag vill att du ber den här killen låta mig vara. 

Han följer efter mig och jag känner inte honom. Väktaren svarar tillbaka "Men lilla gumman om du inte hade haft en klänning och istället ett par jeans så hade allt löst sig". Jag som precis trodde att killen skulle sluta förfölja mig tack vare väktaren liksom, men ändå står väktaren mitt framför mig med sin fula dräkt, ögonen stirrandes framför mig och säger det värsta jag kunde få höra, för stunden liksom. Man bara, thank you for your help. Jag ringer min vän och ber henne möta upp mig. Och berättar snabbt vad som har hänt. 

Och det är just därför jag står upp. Och det är just därför jag väljer att skriva det här. Och det är just därför - därför kallar jag mig feminist. För varje dag som går bortförklaras killars sexistiska handlingar, vilket VI måste få ett stop på. Vi måste få människorna att inse, att det här är ett stort problem. För det allt för många gånger vi hyllar killar när dom gör fel, och det är allt för många gånger vi gör motsatsen när det gäller tjejer, vi stämplar dom för hora och Gud vet vad. Det räcker med att vi får så mycket skit. 

Jag tycker att man ska få sitt straff för det minsta lilla. Att skriva hora - bli straffad. Våldta någon - bli straffad. Det är så tragiskt att det har blivit så här i Sverige. För vi blundar nästan åt allt. Och det är inte så att vi feminister hatar män, det gör vi absolut inte men det är ett jävla tjat om oss tjejer och någonstans lär vi få sträcka på ryggen och bevisa att det folk gör mot oss är fel. Samtidigt är det fel för män också. Vi är ju båda människor. Så varför ska vi inte ha samma rättigheter? 

Jag har aldrig kunnat något om feminism. Det var inte ens förrän drygt något år sedan jag visste innebörden och tog det här så seriöst. Och började kalla mig för feminist. Först trodde jag att det var att feminister hatade män och vela styra och ta över hela världen. Men jag insåg till slut att jag hade fel, och det här var verkligen en hjärtefråga för mig.  Jag blev så trött på att alltid få höra att jag inte dög eller var så bra, på grund av mitt kön. Jag var så trött på att det fortfarande var så att män tjänade mer än kvinnor. Jag var så trött på att mina systrar därute, dag för dag, blev våldtagna på väg hem från en fest, blev våldtagen när dom var ute och sprang mitt på dagen. Jag delade trots allt många värderingar med feminismen. Vilket jag för bara några år sedan inte visste alls om. 

Jag kallar mig inte för feminist för att jag endast blev smekt på en festival av en kille. Utan jag vill förändra de patriarkala strukturer. Och för att jag inte vill att jag och andra tjejer ska bli smekta på krogen eller vart som helst, när vi endast vill dansa oss igenom kvällen och ha det så himla kul.  Jag är feminist för att jag inte vill bli objektifierad och upphetsad av hur vi tjejer ska se ut och vad vi ska äta för att passa in och bli accepterad. Jag är feminist för att jag som tjej inte kan gå ut mitt på kvällen utan att bli rädd och orolig. Jag är feminist för att jag tycker det är fel att när offret som blir våldtagen försvarar sig själv, anses offret ändå som största problemet i situationen. Jag är feminist för jag är emot hatet mot hen. Jag är feminist för jag tycker verkligen inte att det finns skillnader mellan tjejer och killar. 

Jag är feminist för jag tycker att kvinnor ska tjäna lika mycket som män. Jag är feminist för att jag inte tycker att det är något fel med tjejer som har hår under armhålorna och på benen. Jag är feminist för att jag tycker det låter för jävligt när man säger att tjejer tillhör i köket. Jag är feminist för jag är så trött på vi tjejer ska bli stämplad som hora och fitta så fort vi gör något fel i andras ögon. Jag är feminist för jag vet att vi TJEJER och KVINNOR kan så mycket mer än vad många anar och tror. Jag är tyvärr ingen manshatare eller en feministfitta som ni helst gärna vill kalla mig bara för att jag belyser om den sexism och de strukturer som finns. Dra åt helvete med feminism har jag hört och hör det än idag, jag säger - välkommen till världen, välkommen ner till jorden, välkommen till Sverige feminism. Vi har väntat på dig!

Marwa Karim,
Feminist

Den här texten publicerades ursprungligen på Marwa Karims blogg. Läs originalet här.

Är du feminist?