Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Yuri Silva (MP): "Attentat mot våra svenska traditioner"

- 06/01/2015, 18:20
Yuri Silva (MP).

Yuri Silva (MP).

Privat

"Det finns så mycket mer som förenar oss än den växande rasismen som sliter oss isär, som agiteras fram av bl.a. Sverigedemokraterna".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Brandattentatet mot Eskilstunamoskén är ett attentat mot vårt demokratiska samhälle. Några dagar senare utsattes en Moské i Eslöv för brand och senast i Uppsala. Dessa är direkta attentat mot våra svenska traditioner om religionsfrihet och yttrandefrihet. Detta visar att den antirasistiska kampen är viktigare än någonsin. Alla som vill ha ett medmänskligt Sverige måste fortsätta kämpa, vi måste organisera oss och aldrig ge upp!

Mina tankar går till de drabbade och deras familjer samtidigt som jag ser hur SD-sympatisörer jublar på nätet över attackerna mot moskéerna. Det är inte mitt älskade Sverige som jag växte upp i, det är inte heller den framtid som jag önskar alla Sveriges barn.

Hatet ska inte få segra. Eskilstuna visade att vi står upp tillsammans för varandra när 300 medmänniskor samlades under fredagseftermiddagen den 26 november utanför den nedbrunna moskén i Nyfors. Det genomförs och kommer att genomföras stödmanifestationer i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och på fler platser. Tillsammans står vi upp för ett Sverige där vi kan praktisera den tro vi vill eller låta bli att tro utan att vara rädda att sätta livet till.

Attacker mot Moskéer i Sverige blir allt vanligare. Två gånger tidigare i år har moskéer i Eskilstuna angripits. Moskén i Flen, som har funnits i ett och ett halvt år, har attackerats fem gånger, med hakkors som ritats på entredörren. Det finns hundratals andra attentat i Sverige under de senaste åren där drivkrafterna varit hatet mot muslimer.

Det finns ett mönster som debatteras väldigt sällan. Det är attentat som blir allt vanligare mot moskéer i Sverige och kopplingen till den etablerade och växande fascismen som sprids av bl.a. Sverigedemokraterna.

Till Sverigedemokraterna: Vad har ni för politik för att bekämpa den ökande islamofobin i vårt samhälle som i sin tur eldar på hatbrotten? Ser ni att ni har något samhällsansvar för att er politik eldar på extremismen och islamofobin i Sverige?

Här kommer tre av tjugo konkreta politiska förslag som Miljöpartiets riksdagsgrupp motionerade år 2013 men vilka dessvärre blev avslagna av bl.a. Sverigedemokraterna:

Att stärka och långsiktigt säkra stödet till utsatta gruppers och antirasistiska organisationers organisering.

Att hatbrott åter bör bli ett prioriterat område för Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten.

Stärkt arbete mot islamofobi, antisemitism, antiziganism samt islamofobiska, antisemitiska och antiziganistiska hatbrott.

Det finns så mycket mer som förenar oss än den växande rasismen som sliter oss isär, som agiteras fram av bl.a. Sverigedemokraterna. 

Tillsammans är vi många som tror på religionsfriheten, yttrandefriheten och alla människors lika värde. Därför är det viktigare än någonsin att vi organiserar oss, fortsätter kämpa och aldrig ger upp!

Yuri Silva (MP)
Kommunfullmäktigeledamot Eskilstuna