Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
10 932
reaktioner idag

"Mina skattepengar ska inte betala våld mot barn"

Jakob Lindén: "Hur hårt det än låter är sanningen att vi skattebetalare betalar för att barn och unga far illa varje dag. Du som läsare kanske inte ser det, men barnen som upplever det ser och upplever förtrycket varje dag i skolan, hos myndigheter eller i hemmet"

Våldet står på agendan. Ett komplext och mångfacetterat våld, som alldeles för ofta uttrycker sig genom olika former av maktmissbruk.

FN ger i flera rapporter kritik till Sverige. FN kritiserar framför allt behandling av häktade barn, isolering i ungdomshäkten, brutalt polisvåld och outredda hatbrott i Sverige. Enligt regeringen är kritiken välkänd.

Jag vet att många poliser utbildas och blir bättre, jag vet att många poliser är kompetenta och ofta agerar helt rätt. Jag har faktiskt sett och upplevt ett och annat humant bemötande med egna ögon. Jag förstår att poliser och ordningsvakters arbetsmiljö är mycket pressad, ofta är passen långa och lönerna låga. Det måste få en ändring men först måste vi förändra normer och strukturer.

Dock skiljer sig polisers och ordningsvakters utbildning och krav nämnvärt, vilket i första hand drabbar individer som blir offer för okunniga och olämpliga ordningsvakter. I andra hand drabbar det samhället, pengar slösas och resurser som borde tillgodoses används inte. Skattesänkningar har bidragit till att en socialsekreterare får tio gånger mer att göra än vad hon hade att göra för tio år sedan. Polisen tvingas fokusera på att föra statiskt istället för uppfölja, utreda och samverka med socialtjänst. Värst drabbas oskyldiga barn som vuxit upp i dysfunktionella familjeförhållande.

Men det försvarar inte hur den svenska regeringen agerat. Ett första steg är att göra FN:s barnkonvention till svensk lag, frågan utreddes så sent som 2012 men den tidigare regeringen nonchalerade frågan och sen kom kritiken befogad från FN. Kritiken har bevisligen inte varit okänd sedan tidigare, flera organisationer har ständigt slagit larm om att barns rättigheter kränks och att barnkonventionen måste bli svensk lag, där ibland Unicef och Rädda barnen om inte regeringen litar på dessa är läget oroande. 

 Ett andra steg är att utbilda och ge mer resurser till myndigheter och omedelbart sätta stopp för att svenska skattepengar hamnar i skatteparadis utomlands. På grund av regeringskrisen och Sverigedemokraternas ökande inflytande bromsas tyvärr potentiella åtgärder för att förbättra barn och ungas rättigheter i Sverige. Som läget ser ut idag måste politiker samarbeta över blockgränserna, jag hoppas politiker och våra makthavare verkligen insett det.

Den viktigaste frågeställningen är trots allt inte - Vad regeringen gjort tidigare? Snarare – Vad blir nästa steg för att få bukt med outredda hatbrott och brutalt våld som utövas i tjänst som arvode av våra gemensamma skattepengar? 

Hur hårt det än låter är sanningen att vi skattebetalare betalar för att barn och unga far illa varje dag. Du som läsare kanske inte ser det, men barnen som upplever det ser och upplever förtrycket varje dag i skolan, hos myndigheter eller i hemmet. Jag har sett våld på nära håll många gånger, jag vet precis vilka oerhörda psykologiska effekter våldet ger. Våld borde inte accepteras mot barn eller mot någon. Därför kräver jag i alla fall att mina skattepengar fördelas till vad som är bäst för barnen. Barnen är vår framtid och ”Alla barn har rätt till liv och utveckling".

Jakob Lindén,
Författare och föreläsare  

Håller du med?

Mer:

Aras Hussein: "Glöm inte den kurdiska frågan"