Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Jag är inte Charlie Hebdo"

- 11/01/2015, 13:23 -

Privat

Philip Krook: "Jag tycker det som hände är förfärligt. Men jag är inte Charlie Hebdo. Jag ställer mig inte bakom tidningens satirer"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Såhärnågra dagar efter de tragiska händelserna i Paris känner jagmedlidande för offrens vänner och familj som för evigt förloratsina nära och kära. Jag känner även en stor sorg när jag tänkerpå det slag som yttrandefriheten fick ta emot inne på redaktionenhos Charlie Hebdo, när svärta från en penna möttes av krutstänkfrån ett gevär.

Men.

Detvänder sig i magen på mig när jag ser de teckningar som tidningengett ut. Varför ska man nödvändigtvis avbilda Muhammed, vad tjänarman på det? Förutom att kränka och provocera en hel religion?Satirtecknarna är inte dumma, de vet mycket väl att Islam sägeratt man inte får avbilda profeten. De vet mycket väl hur upprördaoch förolämpade miljontals människor blir av det. Trots det, ellerkanske just på grund av det, känner de att de måste göra enkarikatyr av honom. Är det detta vi kallar yttrandefrihet, attkränka människor med en viss trosuppfattning?

Jagkallar det hets mot folkgrupp. Och etnocentriskt.

Våroförmåga att förstå att det finns människor som tänkerannorlunda än oss. Att vissa saker är otillåtna eller heliga inomreligioner. Och vår ovilja att acceptera och respektera detta ärskrämmande. Jag förstår och uppskattar satirens roll som politiskkommentar, men att publicera ett helt seriealbum om Muhammeds liv,vad ska det tjäna till?

Ochjag kan inte hindra mig själv från att irriteras över hurdiskursen går kring denna tragedi i massmedia och på socialamedier. Vi mot dom. Det här mot det där. Det hela målas upp isvart och vitt och det blir förvisso väldigt lätt att urskönjasaker och ting. Man ser alla mörka skuggor och alla ljusa högdagraroch bilden blir så skarp den kan bli.

Mensom vi alla vet är livet inte svart och vitt. Vi lever i en världav färger och nyanser, där det förs ständiga diskussioner kringvad det är för skillnad på oranget och brandgult och hur stortomfång turkost har innan det glider över på grönt eller blått.Min poäng är att det är väldigt få saker här på jorden som kanmålas i svart och vitt utan att förenklas och förvanskas.

Ja,bröderna Kouachi var terrorister som attackerade det fria ordet mentidningen Charlie Hebdo blir inte automatiskt ett oskyldigt offer fördet. Ja, yttrandefriheten fick sig en törn i onsdags men denyttrandefrihet som straffades gick ut på att kränka en helfolkgrupp. Ja, det är bra att världen tar avstånd frånterrordådet men man ska inte blunda för provokationen. Ja,terroristerna kallade sig för muslimer men alla muslimer är inteterrorister. Nästan inga muslimer är terrorister.

Jagtycker det som hände är förfärligt. Men jag är inte CharlieHebdo. Jag ställer mig inte bakom tidningens satirer.

Jene suis pas Charlie Hebdo.

Philip Krook,
Journaliststudent