- Foto: Privat/TT/Privat

"Det här är den sanna historien om när skidåkning förbjöds"

"Folk åkte mer och mer skidor och fortsatte dö. De fick skylla sig själva. Hjälmar var förstås svåra att få tag på, så även säkra skidbackar och säkra skidor"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Cannalisörerna

Följ Cannalisörerna på Twitter: @Cannalisorerna

En vacker vinterdag för fleraårhundraden sedan upptäckte en finurlig människa att om manformade trä till små, platta pinnar och spände fast dem påfötterna så kunde man glida på snön, mycket fortare än vad mannånsin kunde gå. Det var inte bara effektivt, utan även fartfylltoch spännande! Inte likt något människan hade varit med om förut,att susa förbi träd och sten och känna adrenalinet frisättas ikroppen. Särskilda backar för skidåkning ordnades samtidigt somprofessionella skidtillverkare kom till, och människor sattes iarbete. Alla gladdes!

Trots alla jobb som skapades, allapengar som omsattes, och all glädje folk fick ut av skidåkning fickhela industrin läggas ner, eftersom folk nyligen insåg att det jufaktiskt var fult och fel att åka skidor. Folk uppmanades att läsaböcker och spela fotboll istället. Bilder på Michael Schumachersattes in i läroböcker som delades ut till barn i grundskolan föratt lära dem om hur det antagligen skulle sluta om de började åkaskidor. Alla som ertappades med skidor spärrades in, backarspärrades av och hjälmar förbjöds. Hjälmar uppmuntrade tillskidåkning, hade de tillåtits skulle folk tro att det var säkert,att det skulle vara ok. Nej, detta var för deras eget bästa.

Det fanns förstås nackdelar i form avförstörda liv, förlorad vårdnad över barn om man tillverkadeegna skidor, och en massa annat lidande, men det positiva varju i alla fall att folk inte längre åkte skidor! Nu skulle de intebehöva skada sig mer och deras liv var i princip räddade.

Men tänka sig, folk åkte skidorändå, i smyg! De köpte dem av skumma typer på gatan, somgaranterade att de minsann var "bra skit", men kvalitetenvarierade rejält och den som hade mage att ge sig ut i backen hadeinga garantier. Det gjorde dock inte så mycket, det var ju ändåbara riktiga idioter som åkte skidor. Kunde man inte ha kul utanskidåkning, då hade man ett riktigt loser-liv.

Folk åkte mer och mer skidor ochfortsatte dö. De fick skylla sig själva. Hjälmar var förståssvåra att få tag på, så även säkra skidbackar och säkraskidor. De som blev skadade drog sig från att söka vård, eftersomde visste vilka repressalier som väntade dem. Folk dog faktisktmycket mer än de gjort tidigare, men det var i alla fall fåniondeklassare som hade provat att åka!

Ja, självklart låter den härfantasivärlden helt fruktansvärt idiotisk, vansinnig och omoralisk,ingen vid sina sinnens fulla bruk skulle kunna stå för sådanaregler. Tyvärr är det dock såhär vårt samhälle och vårapolitiker i dag ser på narkotika. Något känns mycket fel närSveriges största parti säger om ett skademinimeringssynsätt att "ipraktiken innebär ett sådant synsätt att narkotikamissbruketaccepteras som en del av samhället", och menar på att detta ärvarför man måste bekämpa det. Att inte acceptera att narkotikabrukär, och alltid kommer vara en del av samhället, är extremt naivtoch innebär att blunda för sanningen, något Sverige inte längrehar råd med.

År 2001 bytte Portugal linje ochfokuserade på vård och sjukvård istället för straff. Nu har deminskat sina narkotikarelaterade dödsfall rejält och ligger på ennivå 40 gånger lägre än Sveriges. Ja, fyrtio gånger lägre. Vårapolitiker hävdar fortfarande att de har svaret och att det sombehövs göras är att vara än mer restriktiva och hårda. Kära ni,vi har testat detta förr och det fungerar inte. Låt oss iställetslippa vara rädda för de som ska beskydda oss. Låt oss varaärliga, pragmatiska och humana: Vård och avkriminalisering räddarliv, förbud och straff dödar; vare sig det gäller skidor ellernarkotika.

Thomas Johansson, fotbollstränare och vice ordförande i Cannalisörerna
Ingrid Leirnes, Suppleant Cannalisörerna

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör vi legalisera skidåkning?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.