Måndag 10 Maj
Stockholm

"Skolan måste prata mindre om sex och mer förhållanden"

"Skulle vi se till att få in mer kunskap i skolan om hur man får förhållanden att fungera i längden så är jag nästintill övertygad om att dels andelen barn som växer upp i ostabila familjeförhållanden, men även vår höga abortstatistik, kommer att minska i längden!"

Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Evangelina Bergh är en 17 årig bloggare som går sista året på gymnasiet.

Tidigare i veckan skrev jag ett inlägg på min blogg om varför jag anser att abort är fel. Till det inlägget fick jag en spännande kommentar där personen bland annat tog upp att många barn idag föds utan en stabil familjesituation eller tvingas växa upp i hemska förhållande. Detta fick mig att börja fundera. I Sverige idag är det väldigt vanligt att barn växer upp med en ensamstående mamma eller pappa. 

Två föräldrar som inte lyckades hålla ihop och istället valde att gå skilda vägar. Detta tar mycket kraft, dels för föräldrarna, men speciellt på barnen som aldrig kommer få veta hur det är att växa upp i ett hem med både mamma och pappa där varje dag. Och precis som personen kommenterade så är det många barn som sitter i den situationen - men ingen verkar veta varför.

Well, jag har en idé.

Jag hörde för ett tag sedan om en elev i högstadieåldern som uttryckte att hen visste hur man trär på en kondom och hur man har sex på alla möjliga olika sätt, men hen hade ingen aning om hur man får ett förhållande att fungera. Det är Sverige idag, det är dit vi kommit med den sexualundervisning vi har och har haft de senaste åren. Det är den undervisningen som skapar familjeförhållanden som det beskrivet ovan. Alla vet hur man gör barn, men att sedan lyckas hålla ihop med barnets andra förälder är en omöjlig uppgift.

Är det bara jag som ser sambandet här?

Fortsätter vi på samma vis så kommer med största sannolikhet ännu fler barn i framtiden få växa upp i splittrade familjer med bara en förälder. Just därför tror jag att vi måste tänka långsiktigt och börja redan i skolan. Skolan måste ta sitt ansvar och se till att det som de lär ut faktiskt är vad vi värderar högst i livet. Är det att testa sig fram och byta partner så fort man tröttnat, eller är det att skapa trygga hem med samma två föräldrar genom hela barnens uppväxt? Är det att lära eleverna hur många olika sätt man kan ha sex på, eller är det att lära dem hur man håller ihop ett förhållande och löser de problem som uppstår?

Utifrån barnens perspektiv så skulle jag helt klart säga de senare alternativen! Skulle vi se till att få in mer kunskap i skolan om hur man får förhållanden att fungera i längden så är jag nästintill övertygad om att dels andelen barn som växer upp i ostabila familjeförhållanden, men även vår höga abortstatistik, kommer att minska i längden!

Evangelina Bergh,
Http://evangelinabergh.spotlife.se

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela