- Foto: Privat

"Det norska förbudet mot tiggeri är ett förbud mot fattigdom"

Kevin Gierun: "Jag förstår inte denna hets mot tiggeriet, varför just nu? Det har ju alltid funnits tiggare i Sverige och Skandinavien – det har alltid funnits fattiga människor"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jagbor ungefär hundra meter från min lokala affär, det där jagalltid småhandlar och det är där jag alltid får syn på denalldagliga tiggaren. Han sitter alltid där mellan sex till tio påkvällen. För några år sedan fanns han inte, men nu är han härvarje dag, kall och frusen utan handskar hållande en utslitenpressbyråmugg med några enstaka kronor i. Tiggaren hälsar alltidlika trevligt och jag sänker alltid huvudet lika skamligt och hälsartillbaka – utan att ge ett enda mynt går jag in i affären. Mennär jag har handlat färdigt får jag oftast växel tillbaka, dethandlar om några mynt, dessa mynt ger jag alltid till tiggaren somalltid tittar på mig tacksamt och som alltid säger “varsågod”istället för tack, med ett småleende vinkar jag adjö.

Förnågra månader sedan besökte jag första gången domkyrkan här iGöteborg, jag gick på min första nattvard. Under gudstjänsten komsom vanligt senare kollekten fram – dessa pengar var ämnade tillvälgörande ändamål till fattiga barn i Afrika. Jag gav någrakronor som jag hade i fickan. Jaganser att mina kronor till tiggaren och kyrkan går till sammaändamål – det går till de fattiga.

Detär nu jag sorgset läser om att tiggeriet i Norge är på väg attförbjudas. Regeringen i Norge har anfört att man ska besluta omatt förbjuda tiggeri. Allt fler i Sverige vill även förbjudatiggeri.Förra året genomfördes en undersökning där mer än hälften avsvenskar skulle vilja se ett förbud. Argumentet mot tiggeri äratt det är organiserat. Att människor som tigger samarbetartillsammans. Vad jag kan se så kan det vara organiserat – fastmellan familjer, mellan fru, barn och man som gör olika saker föratt klara av dagen. En man kom fram till mig en gång, vi snackade påengelska, han kom från Moldavien och han visade sin sovplats – detvar utomhus - utanför en kyrka där han och flera sover varje dag.Han frågade om lite brödpengar men den gången hade jag tyvärringet.

Oavsettgraden av organiserat tiggeri så handlar det i grund och botten omett socialt problem – det handlar om fattigdom. Att människorsover utomhus talar mycket om deras situation att de ligger i detabsoluta sista bottenskiktet – att den sista utvägen är atttigga. Det går inte och lagstifta bort detta, fattigdom är ingetkriminellt problem utan socialt. Om du inte gillar tiggeri så har dufortfarande ett val, ett val att inte ge pengar, om du tror att detgår till fel människor så behöver du fortfarande inte ge –gåvor är frivilliga och jag ger frivilligt. Samma sak gällerkollekten i kyrkan – gåvor är frivilliga.

Jagförstår inte denna hets mot tiggeriet, varför just nu? Det har jualltid funnits tiggare i Sverige och Skandinavien – det har alltidfunnits fattiga människor. Är det på grund av att människorna ärfrån Rumänien? Är det på grund av att dem är romer?

SnällaNorge! Försök inte lagstifta bort fattigdomen, att människor kommertill ett annat land för att tigga medan de sover utomhus är ett roppå hjälp – är det verkligen kriminellt? Att förbjuda tiggerihjälper ingenting – det stjälper bara mer de utsatta som skullefortsätta tigga och således kommer samhället betala merskattepengar för fler polisiära insatser mot de “kriminella”

Skadet verkligen vara förbjudet att vara fattig?

KevinGierun,
Humanist och student på Göteborgs Universitet

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det rimligt av Norge att förbjuda tiggeri?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.