Måndag 17 Maj
Stockholm

"Folk måste sluta tjata om att det också är synd om smala"

"Att jämföra ett utbrett förtryck mot tjocka med en snäv syn på hur en "riktig kvinna" ska se ut blir extremt skevt"

Kommentera (72)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Elin Lönn är journalist och arbetar på Västerviks-Tidningen.

Följ henne på Twitter: @elinastrid

Så gott som varje dag möts jag av det här budskapet när jag slår på teven eller använder internet: att vara tjock är att vara misslyckad, ohälsosam och olycklig.

Det här är naturligtvis viktigt att prata om, föraktet, fördomarna och hatet mot tjocka. Nu för tiden ser jag det överallt men det var inte många år sedan som jag också satt och fnissade till tillbakablickarna i teveserien Vänner. Jag tyckte att Courtney Cox som spelar Monica såg superkul ut i sin tjockisdräkt. När människor jag känner la ut före- och efterbilder på Facebook för att visa upp sin viktnedgång blev jag imponerad och avundsjuk. Jag tillhörde skaran som ser ner på tjocka, trots att jag själv var en av dem.

Men det var då och idag är jag en sann förespråkare för att alla människor har rätt att synas, höras och respekteras oberoende av sin vikt. Jag berättar gärna om mina egna erfarenheter av tjockishat, till exempel den gången en arg man sa att jag borde röra på mig mer när jag åkte rulltrappa i Göteborg eller när arga män på nätet skrivit att jag är så fet att ingen någonsin skulle kunna älska mig. Det är som sagt viktigt att prata om det här och därför är det otroligt frustrerande när smala människor kommer in i diskussionen och börjar prata om thinshaming, alltså skampåförande och förtryck av smala. 

Det har nämligen ingenting i diskussionen att göra. Smala människor är inte förtryckta på grund av att de är smala. De har inga problem med att hitta kläder som passar, de får inga äcklade blickar eller kommenterar när de äter onyttig mat. Smala kroppar ses i princip alltid som hälsosamma och smala människor tillskrivs egenskaper som disciplinerade, pigga och smarta. Smala människor ignoreras inte när de söker vård och de slipper se kroppar liknande sina egna hånas, plågas och piskas på tidningsomslag och i diverse teveprogram. Att vara tjock är att utsättas för allt det här och lite till, som att inte få plats i flygplansstolen och att smala trycker hakan mot bröstet och tar "osmickrande" bilder där det ser ut som om de har dubbelhaka som en komisk effekt.

Nu säger jag inte att smala aldrig får negativa kommentarer om sina kroppar, för det får de. Oftast är det smala personer som läses kvinnor som råkar ut för kommentarer i stil med att kvinnor minsann ska ha lite att ta i och att de gott kan ta en kaka till. Men att jämföra ett utbrett förtryck mot tjocka med en snäv syn på hur en "riktig kvinna" ska se ut blir extremt skevt. Det senare drabbar nämligen även oss tjocka då vi verkligen inte lever upp till mallen för hur en attraktiv kvinna ska se ut. 

Därför är det viktigt att sluta prata om begreppet thinshaming, det tar fokus från debatten som vi tjocka försöker föra på samma sätt som att vita med jämna mellanrum kapar debatter om rasism.

Elin Lönn,
Journalist

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (72)
Kopiera länk
Dela