- Foto: Privat

Tamara Todorovic: "Det är dags att vakna nu, tjejer"

Tamara Todorovic: "Nej, det är inte bara psykiskt sjuka personer som våldtar. Det är killar som ser upp till män som Dan Bilzerian som våldtar. Som ser kvinnor som sexobjekt"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tamara Todorovic är 18 år och går sista året på ekonomiprogrammet.

Jag håller precis på att skriva påmitt gymnasiearbete som handlar om sexualbrott när jag klickar migin på Brottsförebyggande rådets hemsida och läser att det endastär 20 procent av alla sexualbrott som anmäls. Av alla ca 90 tjejersom blir våldtagna varje dag anmäler bara var femte.

Det finns ett ord som förklararantalet oanmälda våldtäkter och det är rädsla. Rädsla för attinte bli trodd och rädsla för att bevisen inte ska hålla. Ni minnssäkert lika mycket som jag fallet där en tjej gång på gång skrek"nej" under en våldtäkt, men mannen blev frisläppt dåsättet hon sa nej på inte kunde tolkas som ett nej. Ja ni hör jukomiken.

Men det som oroar mig mest är dentredje faktorn av rädsla, nämligen rädslan för att offret självska få en stämpel. Sorgligt nog anmäler många tjejer intevåldtäkter för att de anser att det var deras fel att de blevvåldtagna. Det var deras fel att de klädde sig i utmanande kläderoch det var deras fel att de betedde sig provokativt.

Vi har alltså kommit till en punkt därdet inte bara är männen i vårt samhälle som har en dåligkvinnosyn. Vi har börjat se ner på oss själva. Det är dags attvakna tjejer.

Det skrämmer mig att dagens kvinnosyninte går mot bättringsvägen. Tvärtom. Kolla bara på DanBilzerian. Jag klickade mig in på hans instagram och möttes av enbild med två tjejer i bikini som håller varandras bröst, han ochen till kille som omfamnar dem med texten: "If you are thinkingabout getting married, just remember, one vagina for the rest of yourlife... Not smart". På Instagram har Dan Bilzerian 6.3 miljoner följare. Det är alltså 6.3 miljoner människor som tycker att det hanhåller på med är grymt. Det är grymt att han ser kvinnor somsexobjekt och inget annat.

Nej, det är inte bara psykiskt sjukapersoner som våldtar. Det är killar som ser upp till män som DanBilzerian som våldtar. Som ser kvinnor som sexobjekt, och inte enperson som man kan vända sig till i gott och ont.

När män slutar se kvinnor somsexobjekt, och kvinnor inser deras värdighet igen, är dagen dåantalet våldtäkter på diagrammet kommer att röra sig mot bottenoch inte mot toppen.

Tamara Todorovic,
Student

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.