Lördag 4 Dec
Stockholm

Tamara Todorovic: "Det är dags att vakna nu, tjejer"

Tamara Todorovic: "Nej, det är inte bara psykiskt sjuka personer som våldtar. Det är killar som ser upp till män som Dan Bilzerian som våldtar. Som ser kvinnor som sexobjekt"

Kommentera (102)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Tamara Todorovic är 18 år och går sista året på ekonomiprogrammet.

Jag håller precis på att skriva påmitt gymnasiearbete som handlar om sexualbrott när jag klickar migin på Brottsförebyggande rådets hemsida och läser att det endastär 20 procent av alla sexualbrott som anmäls. Av alla ca 90 tjejersom blir våldtagna varje dag anmäler bara var femte.

Det finns ett ord som förklararantalet oanmälda våldtäkter och det är rädsla. Rädsla för attinte bli trodd och rädsla för att bevisen inte ska hålla. Ni minnssäkert lika mycket som jag fallet där en tjej gång på gång skrek"nej" under en våldtäkt, men mannen blev frisläppt dåsättet hon sa nej på inte kunde tolkas som ett nej. Ja ni hör jukomiken.

Men det som oroar mig mest är dentredje faktorn av rädsla, nämligen rädslan för att offret självska få en stämpel. Sorgligt nog anmäler många tjejer intevåldtäkter för att de anser att det var deras fel att de blevvåldtagna. Det var deras fel att de klädde sig i utmanande kläderoch det var deras fel att de betedde sig provokativt.

Vi har alltså kommit till en punkt därdet inte bara är männen i vårt samhälle som har en dåligkvinnosyn. Vi har börjat se ner på oss själva. Det är dags attvakna tjejer.

Det skrämmer mig att dagens kvinnosyninte går mot bättringsvägen. Tvärtom. Kolla bara på DanBilzerian. Jag klickade mig in på hans instagram och möttes av enbild med två tjejer i bikini som håller varandras bröst, han ochen till kille som omfamnar dem med texten: "If you are thinkingabout getting married, just remember, one vagina for the rest of yourlife... Not smart". På Instagram har Dan Bilzerian 6.3 miljoner följare. Det är alltså 6.3 miljoner människor som tycker att det hanhåller på med är grymt. Det är grymt att han ser kvinnor somsexobjekt och inget annat.

Nej, det är inte bara psykiskt sjukapersoner som våldtar. Det är killar som ser upp till män som DanBilzerian som våldtar. Som ser kvinnor som sexobjekt, och inte enperson som man kan vända sig till i gott och ont.

När män slutar se kvinnor somsexobjekt, och kvinnor inser deras värdighet igen, är dagen dåantalet våldtäkter på diagrammet kommer att röra sig mot bottenoch inte mot toppen.

Tamara Todorovic,
Student

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (102)
Kopiera länk
Dela