- Foto: Privat/TT

"Legal cannabis skulle skapa arbetslöshet bland hemmaodlarna"

Simon Lerkot Berglind: "Begränsad småskalig kriminalitet som cannabishandel är helt nödvändig för att undvika desperat våldskriminalitet"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Simon Lerkot Berglind är arbetslös och engagerad i cannabisdebatten.

I Sverige pågår sedan en tid tillbaka en viss rörelse för den legalisering av cannabis som redan ägt rum i många delar av västvärlden och Sydamerika.

Legalisering av cannabis är dock inte oproblematiskt: statligt kontrollerad droghandel är ur flera perspektiv inte önskvärt. Ett av de mest akuta problemen med den hypotetiska legaliseringen av cannabis är dock konsekvenserna för den svarta marknaden.

De ökade kraven på självförsörjningsförmåga i kombination med en "effektivisering", automatisering, av arbetsmarknaden tvingar människor att hitta en försörjning utanför ramarna. Ett av dessa sätt är rån, inbrott och bedrägeri, men alternativet till detta - för de som har svårt att utföra våldshandlingar - är att försörja sig genom droghandel.

Liksom i alla branscher är droghandeln extremt lukrativ för somliga, storskaligt opererande grupper och individer. Men för det mesta, i synnerhet vad gäller handeln kring en vanlig och mjuk drog som cannabis, är drogförsäljningen ett kneg - man säljer i brist på andra alternativ shit för att pröjsa sin knarkarkvart, med enda konsekvens för "offret" att tiden fördrivs med okristliga utomstående hjälpmedel.

Legalisering av cannabis i Sverige hade kanske skapat ett par hundra arbetstillfällen men förmodligen hade tiotusentals försvunnit. Dessa människor måste då söka sig en alternativ försörjningsmetod; detta med en för överskådlig framtid mättad arbetsmarknad som svår eller omöjlig tröskel.

Begränsad småskalig kriminalitet som cannabishandel eller typ oskattad försäljning av hemmasnickrade träfigurer (jag patenterar härmed jämförelsen) är helt nödvändig för att undvika desperat våldskriminalitet. Det är därför såväl begränsningar för polis- och övervakningsmakt som begränsningar för korporativ och statlig etablering inom kriminella marknader är oerhört betydelsefulla för ett samhälle.

För det är inte självklart att staten ska handla med cannabis annat än i medicinskt syfte. Medan det är en drog som har många goda kvalitéer och fördelar så är det alltjämt en vanebildande drog som kan få konsekvenser för det sociala livet, karriären och livslusten. Staten och kapitalet bör inte förmedla vanebildande rekreation. Vi har tillräckliga problem att tampas med datorspel, sociala och asociala medier. Droghandel borde hållas småskaligt och vara för oss som tröttnat på livet och mest använder det som botemedel mot existentiell tomhet. Ingen legalisering alltså, men gärna en avkriminalisering så att vi kan langa upp en skön kruka i fönsterkarmen.

Simon Lerkot Berglind,
Arbetslös

/
/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.