Torsdag 2 Dec
Stockholm

"Näthatet får oss att glömma hur mycket nätkärlek det finns"

Alice Funk: "Vilken fantastisk upplevelse det har varit, inte bara har jag fått tips och råd angående min sjukdom, jag har även bevittnat hur oerhört goda vi människor kan vara mot folk vi inte känner"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I en tid präglat av smartphones och sociala medier är näthat ett stort problem idag. Näthat verkar dyka upp vart vi än vänder oss och det får oerhört mycket plats i media. Senast idag läste jag artikeln ”män som näthatar” i SOLO, där flera kvinnor har blivit utsatta för det som kallas ”hämndporr”, som till exempel kan betyda att få nakenbilder sprida på nätet. I artikeln berättar Stephanie om hur hennes före detta pojkvän som även misshandlat henne publicerat en film på när dom har sex, en berättelse som får mig att rysa och hata allt som har med internet och sociala medier att göra. 

Internet har blivit ett viktigt vapen för en ny sorts psykopat; en psykopat som utför kränkningar som i det verkliga livet skulle vara straffbart men som man lätt kan komma undan med via anonymiteten bakom ett IP-nummer. Detta är en enorm baksida av den nya ”sociala” världen på internet. Det vi dock inte får glömma är att det finns en väldigt ljus framsida också. En framsida som visar alla positiva saker med internet och sociala medier. Med respekt för Stephanie och alla andra offer för näthat tänkte jag dela med mig av några av dessa fördelar i den här artikeln. I sann Gandhi anda har jag valt att fokusera på nätkärleken som finns där ute istället för att föda mer näthat.

Igår såg jag en dokumentärfilm som hette Craislist Joe, en väldigt positiv skildring av internet och social media. Filmen handlar om en kille som i 30 dagar lever enbart på Craigslist. För er som inte vet är Craigslist en sida där man kan lägga ut saker för försäljning, en amerikansk motsvarighet till Blocket. Men till skillnad från Blocket är Craigslist mer avancerat och har gått från att enbart vara en online second hand-butik till att bli ett Community där man i princip kan göra allt från att ladda upp sitt CV till att hitta ett one-night stand. 

I dokumentären ger sig Joe ut på Los Angeles gator med en ryggsäck och en laptop och enbart genom annonsering via Craigslist lyckas han få både mat och husrum. Resan börjar och slutar i Los Angeles men på en månad hinner Joe med att besöka flera storstäder i USA, allt med hjälp av kontakter han hittat på Craigslist.

Fenomenet social media är en väldigt populär diskussion idag som alltid brukar summeras med meningen ”det var bättre förr”. Det pratas ofta om att vi stirrar oss blinda på våra skärmar och samtidigt går miste om personlig kontakt vilket föder en antisocial generation. Craigslist Joe fick mig att se på detta från en annan synvinkel; sociala medier har inte fått oss att glömma hur man umgås, tvärtom har det fått oss att umgås på ett nytt sätt vilket i sin tur har skapat en ny sorts relation och förhållandeform: främling till främling. 

På det sätt vi kan lita på att våra vänner och familj finns hos oss när vi behöver det, kan vi nu även få samma stöd från någon vi inte känner mer än via en datorskärm. Joe kunde i 30 dagar livnära sig på generositet från människor han aldrig träffat förut; utan förväntningar på att få något i utbyte gav dom han allt från mat och husrum, transport och sällskap.

Samma vardagsgenerositet finns överallt på sociala plattformar. På Instagram låter vi oss inspireras av människor, vi kanske beundrar deras stil, eller sinne för inredning och trycker därför på gilla eller kanske till och med ger en komplimang i kommentarsfältet. Vi berättar för våra följare inte bara när det går bra utan även när det går dåligt och livet känns tungt. Allt detta som i verkligheten vi enbart delar med vår närmsta krets låter vi nu även främlingar ta del av. 

På Facebook finns det tusentals grupper i olika kategorier som du kan gå med i för att möta främlingar som delar samma intressen, plats, yrke, utbildning eller sjukdom och så vidare. För att ta mig själv som ett exempel: efter flera år med en oumbärlig mensvärk har jag fått diagnosen endometrios (en kronisk sjukdom som drabbar kvinnor i samband med mens) och när jag kände mig hjälplös och ignorerad av landstinget vände jag mig till en facebookgrupp som bestod av kvinnor i samma sits. 

Vilken fantastisk upplevelse det har varit, inte bara har jag fått tips och råd angående min sjukdom, jag har även bevittnat hur oerhört goda vi människor kan vara mot folk vi inte känner.

Detta och Craigslist Joe är bevis på att social media har gett oss ett förtroende för varandra som medmänniskor, vi har gått från att tänka att alla vill oss illa till att lita på att alla vill oss väl. Sen så finns det ju tyvärr alltid dom som missbrukar detta och det är där näthat kommer in i bilden. men vi får inte glömma att vända på myntet; näthat är inte allt, det finns så mycket nätkärlek också. 

Alice Funk,
Student

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela