"Nej Elliot, det går inte att jämföra feminismen med rasism"

Hanna Melin: "Ibland krävs det små men radikala saker för att förändra, som att eventuellt byta ut Ica-Stig mot en rasifierad kvinna, för att samhället ska kunna utvecklas och så småningom bidra till det vi båda två uttrycker att vi vill, leva på jämlika villkor"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Hanna Melin studerar till samhälls- och kulturanalytiker, och är även en aktivt debatterande feminist.

Hej Elliot! Och hej till er andravärldsfrånvända människor som håller med om att strukturellaproblem och strävan efter jämställdhet går att likställa vidmanshat och att manshat i sin tur går att likställa med feminism.Och feminism i sin tur är vettigt att jämföra med hur rasifieradediskrimineras och ständigt exkluderas.

Jag borde inte skriva den här textenegentligen, jag är vit. Jag har inte tolkningsföreträde i frågan.Men jag vet vad rasism rent teoretiskt innebär och hur det fårvissa människor att känna sig mindre värda. Jag vet även attrasism har sin grund i slaveri, kolonisering och vita människors troom överlägsenhet och därmed makt. Jag som vit kan se att vi leveri ett rasistiskt och segregerat samhälle, och vet ni vad? Jag avskyrdet. Och jag kan se att jag är en del av en förtryckande strukturoch som tidigare nämnt, inte ens borde skriva den här texten. Jagmår dåligt av att skriva den eftersom jag vet att jag egentligenborde backa undan.

Vart tror du jag vill komma med dethär? Jag är inte ute efter att hysa något agg mot dig för att duverkar vara en världsfrånvänd antifeminist som inte kan förståordet struktur eller innebörden av jämställdhet, däremot önskarjag att du kunde läsa dig in på rasismens historia och vadbegreppets och samhällets vita norm egentligen innebär.

Det går inte att jämföra din känslaav kränkthet på grund av att du är man och tycker att Ica-Stig börfortsätta vara en man, med hur rasifierade blir förtryckta. Det gårinte att jämföra den kränkthet du känner på grund av attfeminister ser en förtryckande struktur, och att du känner digträffad för att du är man med strukturer som bygger på enhistoria av kolonialisering och slaveri.

Ditt argument både förnekarverkligheten och historien. Jag förstår att du känner dig träffadnär folk pratar om vita kränkta män, och det är okej. Det ärinte alltid lätt att backa undan och se sina privilegier, precis somjag känner att jag inte gör när jag skriver om segregering avrasifierade just nu. Skillnaden är att jag är medveten om vad jagskriver och hur jag formulerar mig.

Däremot borde du backa undan innan dujämför analysverktyget feminism med hatideologin rasism. Feminismenvärderar inte människor utefter kön eller hudfärg, feminismen serstrukturer och utvägar till att uppnå ett samhälle där alla kanleva på lika villkor. Anledningen till att du känner dig träffadoch hatad av feminister är just för att du inte backar undan ochkan se att du är en del av den förtryckande strukturen.

Ibland krävs det små men radikalasaker för att förändra, som att eventuellt byta ut Ica-Stig mot enrasifierad kvinna, för att samhället ska kunna utvecklas och såsmåningom bidra till det vi båda två uttrycker att vi vill, levapå jämlika villkor.

Slutligen vill jag bara skriva attfeminismen definitivt inte har gått ”för långt” så länge viinte lever på jämställda villkor. Vilket all statistik tyder påatt vi inte gör.

Hanna Melin,
Student och debattör och studerar till samhälls- och kulturanalytiker, jag är även en aktivt debatterande feminist

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.