Sofia Eriksson
Sofia Eriksson - Foto: Privat

Sofia, 16: "Feminismen kan inte gå för långt"

Sofia Eriksson: "Att leva i ett patriarkat innebär att det är männen som är privilegierade. Det är männen som har den sociala, ekonomiska samt politiska makten. Samhället är utformat och anpassat efter männen"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Sofia Eriksson på Twitter: @sofiaeriksson_

Feminism är inte, och kommer aldrig, att vara någon “grej”. Precis som att feminism inte har och aldrig kommer att gå för långt. Kvinnor har oftast bättre saker för sig, som att avlägsna könsnormer, heteronormen, arbeta för sin rätt till samma sociala, politiska samt ekonomiska makt som mannen samt avskaffa patriarkatet, istället för att skriva svar på alla dessa krönikor och debattartiklar om vad “riktig” feminism är, skriven av vita, kränkta, cismän.

Vi lever i ett patriarkaliskt heteronormativt samhälle präglat av könsnormer och skönhetsideal. Ett samhälle ingen individ mår bra av att leva i, varken binära eller ickebinära. Orsaken till att vårt samhälle ser ut som det gör och att människor var dag tar sitt liv, utsätts för sexuellt våld, drabbas av psykisk ohälsa och blir förtryckta är patriarkatet. Att leva i ett patriarkat innebär att det är männen som är privilegierade. Det är männen som har den sociala, ekonomiska samt politiska makten. Samhället är utformat och anpassat efter männen.

Feminism står för jämställdhet mellan könen, alla kön, inte bara det kvinnliga och det manliga. Självklart finns det olika grenar inom feminismen, som inom samtliga ideologier. Feminism förespråkar först och främst social, politisk och ekonomisk jämställdhet oavsett vilket kön en tillhör. Ingen som kallar sig feminist vill att vårt samhälle skall utforma ett matriarkat, eller som Elliot Nyroos uttrycker sig, “...en total kvinnodiktatur där alla bör vara kvinnor för att bli godkända medborgare”.

Elliot Nyroos skriver även att “många av dessa så kallade feminister går att jämföra med rasister, fast med sitt hat riktat mot män”. Om en förespråkar rasismen innebär det att en avskyr en annan individ eller en annan grupp individer på grund av att dessa anses komma från en annan ras än en själv. Rasister förtrycker en redan förtryckt grupp, de förtrycker en grupp som redan är längst ned. Att jämföra feminism med rasism är inget annat än idioti. Män är varken en ras eller en förtryckt grupp. Män är de i vårt samhälle som är privilegierade.

Det är ingen “grej” att vara feminist, det är något en kallar sig när en insett att samhällets strukturer och normer inte är nyttigt för någon. Att vara feminist innebär att du erkänner patriarkatet och att du ständigt arbetar mot det. Det innebär att du som kvinna eller ickebinär, helt enkelt förtryckt, vägrar att ta mer skit från män och deras maktposition. Det innebär att du insett att det räcker nu, att det aldrig någonsin är okej att någon har social, politisk och ekonomisk makt endast för att de tillhör det manliga könet.

Jag skulle kunna skriva en helt egen artikel om vart och varför Elliot Nyroos har fel. Det är inte det viktiga. Det som är viktigt är att få samtliga människor att förstå vad feminismen innebär och att det enda sättet att uppnå bästa möjliga samhälle är att feminismen går precis så långt som den behöver. Tills patriarkatet, könsnormer, heteronormen och det dagliga förtrycket mot kvinnor och ickemän är avskaffat.

Sofia Eriksson, 

feminist 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.