Torsdag 6 Okt
Stockholm

Lovisa Nilsson: "Det här varför alla borde vara feminister"

Lovisa Nilsson: "Visste du att den genomsnittliga löneskillnaden mellan män och kvinnor är 10 060 pund, vilket motsvarar 103 803 svenska kronor?"

Kommentera (33)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Lovisa Nilsson är 18 år och sitter med i kommunstyrelsen för SSU Härjedalen. 

Följ henne på Instagram: @lovvann och på Twitter: @lovvannilsson

 #feminism

Klockan är snart midnatt och jag ligger och kollar på bildertaggade #feminism på Tumblr. Jag blir så glad av att se alla klokabilder, påståenden och texter angående feminism, samtidigt som jagblir så förbannad och frustrerad. Att vara feminist betyder varkenatt man inte rakar benen, att man bränner upp sina bhåar eller attman hatar män. Feminism handlar om jämställdhet, att kvinnor börha precis samma rättigheter som män och män och kvinnor ska blilika värderade. 

Att raka benen eller att bära bh är allaspersonliga ensak. Vare sig du är man eller kvinna bör det vara heltnaturligt att själv bestämma om din egna kropp. Jag rakar benen,bär bh, älskar att ha målade naglar och älskar färgen rosa.Betyder det att jag inte kan vara feminist? Nej verkligen inte. Jagär 100 procent feminist, och med det menar jag att alla bör ha precissamma rättigheter och alla ska bli lika värderade, oavsett om manär man eller kvinna.

Visste du att den genomsnittliga löneskillnaden mellan män ochkvinnor är 10 060 pund, vilket motsvarar 103 803 svenska kronor? Trotsdet är kvinnor i genomsnitt högre utbildade. En kvinna i Stockholmmed precis samma arbetsuppgifter som den före detta anställdamannen tjänade 30 000 kronor mindre per år.

Visste du att tre av fyra medlemmar är män inom det brittiskaparlamentet? USA har aldrig haft en kvinnlig president. Sverige harinte heller haft någon kvinnlig statsminister, någonsin.

Visste du att 16 procent av världens kvinnor har någon gång utsatts förvåldtäkt eller försök till våldtäkt? Utöver det blir 60 procent avalla våldtäkter aldrig rapporterade till myndigheterna. Sverigekommer på tredje plats över länder med flest antal våldtäkterper år, trots det anses Sverige vara ett av de bästa länderna attbo i. För drygt ett år sedan blev sex killar dömda i tingsrättenför våldtäkt mot en 15-årig flicka. Senare blev de friade ihovrätten med anledning att det var för mörkt i rummet och därmedhennes möjligheter att göra “helt tillförlitliga iakttagelser”nedsatta. I många fall av våltäkt är det offret som får skulden;“hon var för lättklädd”, “hon bad om det” osv.Istället för att lära våra söner att inte våldta, säger vi åtvåra döttrar att inte klä sig för vågat. Detta är ettutmärkt exempel på att det är i samhällets struktur felet sitter.

Tycker ni att det är okej att det faktum att bli kallad “a girl”är den största förödmjukelsen i skolan i dag? Nej jag tänkte väldet. Att uttrycket “now go make me a sandwich” och “käringstopp”syns till vardagligen är inte heller okej. I amerikanska skolor ärtjejer inte tillåtna att klä sig i kläder som visar bara axlar,medan killar får gå runt med t-shirts med tryck medkvinnoförolämpningar. I princip alla dagens reklamer objektifierartjejer och får tjejer att endast framställas som att de är tillför männens njutning. Inom det engelska språket används titlarsom mr, ms och mrs. Männen tilltalas alltid som mister,oavsett civilstånd, medan kvinnors titel varierar beroende på omman är gift eller ej. Varför ska det ens spela någon roll? Kvinnasom kvinna, vare sig man är gift eller ej.

Endast 1 av 7 kvinnor identifierar sig själv som feminist. Varför?För att de inte hatar män? För att de rakar benen? För att de bärbh? Nej. för att de inte vet vad ordet feminist innebär. Attvara feminist ses ofta som något negativt. Något radikalt. Vissatror att man kan inte vara feminist om man rakar benen, målarnaglarna eller bär bh, men en feminist kan se ut precis hur somhelst. Vem som helst kan vara feminist, och faktum är att alla börvara feminister. Att vara feminist innebär endast att man anser attalla ska ha samma rättigheter och alla ska värderas lika, oavsettkön. 

Om du inte redan är feminist, läs igenom allt en gång till.  

Lovisa Nilsson,
Kommunstyrelseledamot för SSU Härjedalen

Är du feminist?
Tack för din röst!
Kommentera (33)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.