- Foto: Privat

"Jo, Frida, nakna bröst är visst jämställdhet"

"För att kvinnokroppen är sexualiserad, manskroppen är det inte. Missförstå mig rätt nu, du får absolut tycka att dina egna bröst är en privat sak, men fundera på vart ifrån dessa tankar kommer"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hej Frida Lind

Du skriver i din debattartikel att nakna bröst inte är jämställdhet. Jag ställer migemot det och säger att jo, det är visst jämställdhet med naknabröst. Varför ska jag förklara nu.

Närdu, Frida, säger att du inte vill ha (kvinnors)bröst guppande friapå badhusen, för att du tycker att bröst är något privat, ärdet en konsekvens av patriarkatet. Varför blir det ingen grej av attmän inte skyler sina bröst, men när kvinnor inte gör det? 

Föratt kvinnokroppen är sexualiserad, manskroppen är det inte.Missförstå mig rätt nu, du får absolut tycka att dina egnabröst är en privat sak, men fundera på vart ifrån dessatankar kommer. 

Tycker du verkligen att dina bröst är en privat sakeller är det för att vi (kvinnor) har fått höra sedan barnsbenatt vi måste skyla våra kroppar? Eller är det för att ivåldtäktsfall efter våldtäktsfall så går förövaren fri föratt offret hade ”utmanande” kläder (vad fan det nu är) och påså vis triggade förövaren till att förgripa sig på offret?Eller(!) är det så, att det är en kombination av det här, plus årav förtryck som en konsekvens av att leva i ett patriarkat? Där mänigen och igen gör anspråk på kvinnors kroppar och anser sig harätten till dessa och att kommentera dessa i tid och otid? 

När duhar funderat på det här, Frida, och efter det fortfarande kommerfram till att dina bröst är en privat sak då är de en privat sak.Innan dess, tänk dig för innan du väljer att skuldbelägga kvinnorför att de vill ha samma rättigheter som män.

Såjo, Frida, nakna bröst är jämställdhet. För den dagen jag kan gåi bar överkropp på sommaren för att det är för varmt med kläderutan att behöva bli objektifierad, sexualiserad, catcallad och fådiverse kränkande förslag ropade efter mig, då har vi kommit enbra bit på vägen mot ett jämställt samhälle. 

I dag kan jag intedet, och det är fel. Varje gång en kvinna väljer att skyla sig föratt ”samhället säger att en bör det”, är det ett tecken påatt män fortfarande har större makt över kvinnors kroppar änkvinnorna själva. För det är männen som sexualiserar ochobjektifierar kvinnokroppen, inte kvinnorna.

Jämställtbetyder att alla skafå existera på samma villkor. När (kvinnors)bröst betraktas påett annat sätt än mäns, då är det inte jämställt. 

Tänk pådet, Frida. Tack för mig.

LivRydell,
styrelseledamot Grön Ungdom Norr

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är nakna bröst jämställdhet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.