Tisdag 30 Nov
Stockholm

"Att höja priset på ett redan högt biljettpris är inte rätt väg att gå"

Solange Olame Bayibsa: "Det behövs en politik som förenklar systemet. En politik som gör kollektivtrafiken mer tillgänglig och rättvis för alla"

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Solange Olame Bayibsa är socialdemokratisk kommunpolitiker från Upplands-Bro i Stockholms län med rötter i Demokratiska Republiken Kongo.

”Det finns ingen annan utväg” är vad Stockholms trafiklandstingsrådet KristofferTamsons (M) sa i förra veckan kringderas planer om att höja alla SL:sbiljettpriser senare i år. Detta utan attreflektera kring vilka som kommer drabbas av beslutet eller vilka som ansvar för att situationen ser ut som den gör. Att höja priset påett redan väldigt högt biljettpris är inte rätt väg att gå. SL behöver vinna tillbaka förtroendet från resenärerna och skaparimliga och rättvisa incitament för att fler stockholmare väljer pendeltåget och tunnelbanan.

Det Stockholm behöver är en politik som satsar påatt öka antalet resenärer ikollektivtrafiken och därmed öka SL:s intäkter. Alliansen harde senaste åtta åren slagit sig för brösten för deras ansvarsfulla finansiering, krona för krona. Trots det står vårt landsting med ett underskott på hundratals miljoner och det varnas om kraftiga besparingar inom fleraområden för att återställa balansen. När de inte kan taansvar för de konsekvenser deras politik orsakat, bör de istället överlåta ansvaret tilldem som inte ser ökade kostnader för de som redan har det tungt som den enda utvägen.

Det behövs en politik som förenklar systemet. En politik som gör kollektivtrafikenmer tillgänglig och rättvis för alla. Oavsett om en bor innanför tullarna eller längst ut på pendeltågslinjer. Genom attinföra enhetstaxa och slopa zonsystemet slipper de som bor längre ut pålinjerna, samt desom är i störst behov av ettfungerande kollektivtrafik, dra det större ekonomiskalasset.

I helgen skrev Katrin Marcal en ledare iAftonbladet med tips åt socialdemokratinutifrån den växande vänstern i andra delar av Europa. Hennes första punkt var attsom politisk ledare eller parti ska en alltid erkänna att det finns ettalternativ, annars leder det till att människor slutar litapå etablerade partier och politiker. 

Att Alliansen saknar lösningar påproblem de står ansvariga för är en sak, men att deras företrädare går ut och säger att det inte finns några andra utvägar är fel och skadar många fler än enbart förtroendet för Kristoffer Tamsons (M) och hans parti. Problemet är inte att Alliansen har slut pålösningar och idéer utan att de somsitter på dem inte har makten.

Solange Olame Bayibsa,
Socialdemokratisk kommunpolitiker

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela