- Foto: Privat

LUF Väst: "Tomma MP-tunnor skramlar mest"

LUF Väst: "Vi hade önskat att Miljöpartiet och Grön Ungdom fokuserade på mer att lägga egna integrationspolitiska förslag, i stället för att bara gång på gång konstatera hur viktigt det är att man är snäll"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I en debattartikel på Nyheter24 den kan vi läsa att fyra representanter för Grön Ungdom tycks leva i villfarelsen att Folkpartiet vill minska antalet flyktingar i Sverige, och skicka tillbaka dessa människor till förtryck och tortyr i sina hemländer. 

Folkpartiet har, trots Grön Ungdoms anklagelser, ingen dold agenda för att skicka tillbaka barn till krigets Syrien, utvisa homosexuella till Uganda där de riskerar dödsstraff eller strunta i att erbjuda en fristad för de kvinnor som riskerar att säljas som sexslavar av IS. Tvärtom har vi alltid värnat asylrätten, och kommer att fortsätta vara en stark röst för att Sverige ska erbjuda skydd för de människor som flyr undan krig och förtryck. Att påstå något annat är ren lögn, eller i bästa fall bara ett tecken på att skribenterna inte har bemödat sig att ta reda på vad Folkpartiet egentligen tycker. 

Däremot måste man erkänna att vårt samhälle idag är dåligt anpassat för att ta emot den stora mängd människor som söker sig en fristad här. Där har vi påbörjat ett arbete för att ta fram nya förslag, där tydligare drivkrafter för att lära sig språket och skaffa sig ett jobb kombineras med lägre trösklar in på bostadsmarknaden och arbetslivet. Till skillnad från Grön Ungdom, som mest pratar om att det är viktigt att prata om integration snarare än att faktiskt komma med konkreta förslag, så har Folkpartiet och Liberala Ungdomsförbundet presenterat en mängd verktyg för detta.

Sänkta ingångslöner, lägre kostnader för att anställa, sänkt skatt för låginkomsttagare, flexiblare turordningsregler, regelförenklingar för att starta och driva företag, mer satsningar på lärlingsanställningar och bevarandet av ROT, RUT samt den sänkta krogmomsen kommer att göra det enklare att få jobb. Bättre validering av utländska utbildningar, tydligare nivåindelning av SFI och dessutom möjlighet till andra studier samtidigt som man lär sig språket kommer att leda till att vi slutar slösa på utländsk kompetens. Färre byggregler, kortare byggprocesser, tillåtande av modulbostäder och friare hyressättning kommer att få fart på byggandet så att de människor som kommer hit snabbt kommer ut i samhället istället för att bli kvar på flyktingboenden. 

I samband med att vi förbättrar förutsättningarna ställer vi också en del krav. Till exempel en bortre gräns för SFI, för att människor inte ska kunna fastna där hur länge som helst. Att det ska finnas ett tydligt fokus på jobb, detta för att vi inte ska se människor som kommer hit som offer som måste tas om hand hela livet. Vi vill istället visa att vi tror på deras förmåga, och behöver dessa aktiva individer i vårt samhälle. Det räcker inte att ha en human flyktingpolitik, det krävs också konkreta förslag för att hjälpa människor att komma in i samhället på riktigt. Lyckas vi med detta kommer kostnaderna för vårt flyktingmottagande att minska, och vi kommer på sikt att kunna hjälpa fler. För just detta är Folkpartiets och Liberala Ungdomsförbundets ambition, att vi ska kunna ha en effektivare integration så att fler människor kan få skydd här.

Vi hade önskat att Miljöpartiet och Grön Ungdom fokuserade på mer att lägga egna integrationspolitiska förslag, i stället för att bara gång på gång konstatera hur viktigt det är att man är snäll. Dessutom vore det klädsamt om ni slutade sprida vanföreställningen om det ondskefulla Folkpartiet som vill hjälpa färre. Tvärtom. Med en fungerande integrationspolitik hoppas vi kunna hjälpa fler. Att påstå något annat är både befängt och ohederligt.

Max Sjöberg,
Distriktsordförande Liberala Ungdomsförbundet Väst
Marcus Nilsen,
Vice distriktordförande Liberala Ungdomsförbundet Väst

/
/
Luf
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.