1 av 3
- Foto: Privat
2 av 3
- Foto: Privat/Jesper Dickell
3 av 3
- Foto: Jesper Dickell

"Det går inte?"

"Ett annat yngre par som vi bodde grannar med var också muslimer. Hon hade hijab och bikini, han hade badbyxor. De drack ingen alkohol, men på kvällen blev vi bjudna att röka shisha med dem, då hade killen hijab"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Håkan Aludd är content creator på IHM, samt delägare i vinbaren Vink och Linnéstadens bryggeri. 

Hej, jag och min fru kallas kristna fast vi inte är med i Svenska kyrkan. Inte i någon annan kyrka heller för den delen. Hon är förresten inte ens min fru rent juridiskt, men jag kallar henne för min fru.

Och?

Vi valde att fira jul i ett muslimskt land, eller mer korrekt, vi valde att slippa julen i ett muslimskt land. Ett muslimskt land med islam som statsreligion, där nästan hälften av befolkningen inte bekänner sig till islam. Ett muslimskt land där ca 30% är buddhister, taoister eller kristna, ett muslimskt land där drygt 10% är hinduer. Resterande procent är kanske judar eller ingenting alls? Ett land med religiös pluralism.

Ja?

På juldagen, eller som julsmitare borde jag nog säga 25/12, hade vi gemensam middag på stranden med några vänner. Hon är judinna och hennes man är muslim, deras 2 barn är följaktligen judiska muslimer.

Men?

Med på middagen var också en muslimsk kvinna från Paris och hennes dotter, ingen bar hijab, men mamman tyckte det var väldigt fint och sa att hon nog skulle börja med det när hon blev gammal.

Och?

Hon som lagade vår fantastiska mat där på stranden var också muslim, men med hijab. Hennes man var buddhist och tyckte att hans fru var fin både med och utan hijab. Deras 3 barn är muslimska buddhister.

Men?

Dagen efter åt jag och min fru lunch hos en palestinier från Jerusalem, Israels och Palestinas huvudstad. Han lagade fantastisk falafel, en rätt som har sitt ursprung i Egypten eller Indien beroende på vem man talar med.

Så?

Sedan gick vi ner till stranden för ett bad. Det var många som badade, en del kvinnor badade med heltäckande kläder, några av dem var muslimska amerikaner. Några män badade också i heltäckande, de var från Dubai. Några andra yngre män badade i badbyxor och kalsonger som syntes, de var svenskar.

Ja?

Våra närmsta grannar var muslimska turister från Kuala Lumpur. På morgonen, när vi hejade på balkongen, bar ingen av dem hijab. När vi sågs på eftermiddagen, bar 2 av dem hijab, den ena hade Burberry-hijab, den andra hade svart hijab med glitter på, den tredje hade utsläppt hår.

Men?

Ett annat yngre par som vi bodde grannar med var också muslimer. Hon hade hijab och bikini, han hade badbyxor. De drack ingen alkohol, men på kvällen blev vi bjudna att röka shisha med dem, då hade killen hijab.

Va?

Vi kollade på strandfotboll, det var alltid samma malajer som startade, men efter ett tag så var det massor av nationaliteter i olika åldrar, någon med sliten Zlatan-tröja, några med tjocka guldlänkar, en australiensiska, en jude från Libanon, en svensk 13-åring och en äldre japan med skjorta. Blev det fler som ville spela så flyttade man bara målen så att planen blev större.

Och?

Det var då jag hörde om det fasansfulla terrordådet mot Charlie Hebdo; 2 bröder som dödade 12 personer. De var salafister, en inriktning inom islam som vill ha en global islamisk stat och betraktar alla andra muslimer som avgudadyrkare, alltså syndare som ej kan få förlåtelse.

Ja?

Det var då jag hörde om Amedy Coulibaly, jihadisten som tog 16 personer som gisslan i en judisk mataffär och dödade 4. I den judiska mataffären jobbade judar och muslimer. 

Så?

Det går inte att förstå världen. 

Håkan Aludd

--

Den här texten publicerades ursprungligen på Ihm.se. Läs originalet här

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.