- Foto: Privat

"Det finns PK och icke-PK – däremellan finns sunt förnuft"

Jonathan Schnaider skriver om en alltför polariserad samhällsdebatt, där ytterligheterna tycks få sätta agendan.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jonathan Schnaider är 23 år gammal och kommer från Malmö

Religionoch religiösa övertygelser har genom historiens lopp kontinuerligtblivit utsatta för påhopp av oliktänkande. Påhopp som harvarierat betydligt i grad gällande innebörd och allvar men trotsdetta alltid bör stämplas som hundragradigt förkastliga. Ettbudskap som medialt gång på gång slentrianmässigt basuneras uttill det publika utan att få tillräckligt fotfäste. Enytterligare, mer dov variabel i denna svårlösta ekvation är hurpolitiska aktörer stundtals väljer att agera kring problematikenför att vinna politiska poäng. I bland genom att mer eller mindreförvränga sanningen. Ett samhällsparadigm som även det börstämplas som förkastligt.

Närjudendomen i helgen ännu en gång attackerades är det alltidintressant att se hur olika politiska aktörer försöka förvrängasanningen för att ta politiska poäng. Ett tydligt exempel på dettaär hur Feministiskt Initiativs partiledare Sissela Nordling Blanco iett twittermeddelande berättade om att det krävs mer undervisningom nazismen i skolan som ett svar på de attacker som riktats motjudar på sistone. Att undervisa om nazismen i skolan i högreutsträckning är något man absolut hade kunnat göra men de kommerinte förbättra den nuvarande situationen och det är inte hellerfrån den nazistiska ideologin som de nuvarande problemen härstammar.Det är däremot därifrån som Kent Ekeroths Sverigedemokraternahärstammar.

Efterdådet i Köpenhamn, som chockat oss alla, så blev jag än merskrämd då jag vaknade i dag och såg att uppemot 300 gravarvandaliserats vid den judiska begravningsplatsen i Sarre-Union inordöstra Frankrike. Jag valde att dela en artikel från Sydsvenskansom tog upp händelsen och det tog inte lång tid innan en uppenbartirriterad Kent Ekeroth svarade: ”varför sker det menar du?” och”vad har du gjort för att förhindra detta?”. Detta följdes avintensiv debatt där jag blev anklagad för att uppmuntramassinvandring eftersom jag röstade på ett av de sju partierna i”sjuklövern” och för att jag inte ville peka ut islam somskyldiga för dåden.

Antisemitismeni Sverige beror till stor del i dag på en konflikt mellan människorsom har rötter i Mellanöstern och som betraktar alla judar somrepresentanter för staten Israel, något som berördes av UppdragGranskning tidigare i år. Judar i Sverige ska inte förknippas medIsraels politik men lika lite ska de behöva ta avstånd från denför att känna sig säkra.

Detfinns politik korrekthet och det finns politiskt inkorrekthet.Någonstans där mittemellan finns vad som enligt mig kan beskrivassom sunt förnuft. Den absoluta politiska korrektheten kan liknas vidFeministisk Initiativs partiledares tweet som förenklar problemetgenom att blanda in en aktör som är enklare för samhälletsmajoritet att ta avstånd från och väja för en svårareproblematisering. Eller tvärtom, som i Kent Ekeroths fall, därdenne försöker öka polarisering baserat på dåd av enstakaindivider. Vi måste se problemet, vi måste jobba med problemet ochde goda krafter som finns i samhällets samtliga hörn och kantermåste visa vägen. Processen riskerar dock att bli trögflytande närvåra makthavare, som har så stort inflytande och omfång, lindar infakta i politiska strategier. 

Jonathan Schnaider

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.