1 av 6
- Foto: Privat/TT
2 av 6
- Foto: Privat
3 av 6
- Foto: TT News Agency / HENRIK MONTGOMERY / TT
4 av 6
- Foto: TT News Agency / HENRIK MONTGOMERY / TT
5 av 6
- Foto: SVENSKA DAGBLADET
6 av 6
- Foto: ANDERS WIKLUND / TT

"För att förstå nutiden måste vi först förstå vår historia"

Per-Anders Lundström (SMB): "Okunskap om Försvarsmakten i en kombination med överdriven nostalgi riskerar därför att äventyra en framtida försvarspolitik"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek

Följ Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek på Twitter: @PennanSvardet

President Vladimir Putin rustar Ryssland, det pågår intensiva strider i Ukraina och i Sverige pågår en yrvaken debatt om det svenska försvarets framtid. Det sistnämnda är välkommet då Sverige och i synnerhet svenska politiker länge levt i illusionen om att neutraliteten har ”erövrat” freden och att världen efter kalla krigets slut ”aldrig skulle bli farlig igen”.

Men den senaste tidens händelser har visat att vi aldrig kan ta vår säkerhet för given. 

Det är därför som den ”nygamla” försvarsdebatten är välkommen. Men det finns också flera varningstecken som visar att debatten har polariserats. På ena sidans finns de som tror att det aldrig mer kommer att bli krig och allt försvar handlar om ickemilitära åtgärder. En inställning som ställs mot dem som gärna drömmer sig tillbaka till det svenska invasionsförsvaret glansdagar och tror att allt löses med ”fler mannar på marken”.

Okunskap om Försvarsmakten i en kombination med överdriven nostalgi riskerar därför att äventyra en framtida försvarspolitik. Förvisso finns det liknande tendenser i det övriga samhället som beror på en utbredd historielöshet, men det är extra känsligt när det gäller säkerhets - och utrikespolitiken.

Det finns dock en lösning på okunskapen om försvaret samt vurmen för det förflutna.

Vi på Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek (SMB) har sedan 1992 verkat för att främja försvaret och bevara det svenska militära kulturarvet. Det sker på flera sätt bland annat genom upplevelseklubben Pennan & Svärdet som ger ut militärhistoriska böcker och i dag har ett stort antal medlemmar, egen bokutgivning och arrangerandet av militärhistoriska resor.

Enligt SMB:s styrelseledamot major Per Iko är militärhistoria ”det vetenskapliga studiet av historia där militärens roll sätts in i ett större politiskt, ekonomiskt och socialhistoriskt sammanhang”. Detta är också vad de flesta svenskar i dag behöver om man ska förstå varför politikerna så pass flitigt och historielöst diskuterar försvarspolitiken.

Stiftelsen ger ut ett trettiotal böcker per år. Dessa behandlar både historiska och aktuella militära frågor och kräver inte att läsaren är skolade militärt. Redan i somras förutspådde SMB författaren Vera Efron i boken Baltikum nästa! att Vladimir Putin skulle vilja återta de baltiska länderna. I somras ansågs det nästan vara fiktion, men numera är det något som är erkänt av alla säkerhetspolitiska experter. 

Med anledning av vår omvärld har militärhistoria aldrig varit så pass viktigt att studera som det är i nuläget. Därför hoppas jag att du, käre läsare, kan ta dig tid att gå in på vår hemsida www.pennanochsvardet.se för att få mer insikt i vår verksamhet. Förhoppningsvis ökar intresset om någon av våra böcker läses och om fler gör det kan det mycket väl bli så att fler medborgare får en insikt i att framtidens försvar måste vara anpassat för nutiden, och varken icke existerande eller en kopia av värnpliktens storhetstid på 1960 – och 70-talet. 

Per-Anders Lundström,
Styresman Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.