Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Hur kan feminismen var ett problem för jämställdheten?"

1 av 1

Privat

Debatt | 27/02/2015 15:30

Fredrik Sanz Lerena: "Medan männen kan fortsätta sina karriärer relativt ostört måste kvinnorna börja om. Och där uppstår problemet"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

”Arbetafler timmar, visa engagemang, ta plats och satsa mer på karriären”.Det är Tiffany Lindfors lösning på problemet att män tjänar merän kvinnor.

Honförsöker dessutom sopa problemet under mattan genom att utan någondirekt fakta fastslå att löneskillnaderna inte beror på endiskriminering utan… ja, vaddå? Det framkommer aldrig någonrimlig förklaring i Tiffanys debattartikel.

Däremotnämner hon själv att enligt Svenskt näringsliv ärlöneskillnaderna mellan män och kvinnor inom den privata sektorn2,2% för arbetare och 6,5% för tjänstemän. Enligt hennesundersökning (som hon inte valt att länka till) beror bland annatlöneskillnaderna på engagemang. Jag upprepar: löneskillnadernamellan könen beror alltså att kvinnor inte är lika engagerade påsina arbetsplatser.

Hur kanman ens göra den jämförelsen? Och vad hur möter man engagemang påarbetsplatser? Var finns den statistiken?

Utbildningär en annan faktor som Tiffany och Svenskt näringslivs undersökningtar upp. Men även det känns som en orimlig parallell att dra dåkvinnor generellt har högre utbildning än män. Enligt SCB ärnästan 60% av högskoleeleverna kvinnor i dagsläget.

Vad ärdet då som avgör lönerna? Självklart finns det mångaanledningar, men den största enligt den här rapporten beror på att kvinnor i större utsträckningstannar hemma med barnen.

”Kvinnortar ofta större ansvar för familj och hushållsarbete än män.Kvinnornas arbetskraftsdeltagande tenderar därför oftare änmännens att avbrytas eller övergå i deltidsarbete”

Denojämnställda föräldraförsäkringen är kanske det störstaproblemet tillsammans med diskrimineringen. För bara ett par årsedan tog kvinnorna ut över 76% av föräldraförsäkringen. Vadinnebär det rent konkret? Jo, att kvinnor tvingas vara hemma frånjobbet, de förlorar förmåner och tvingas går ner i arbetstid samtlön.

Medanmännen kan fortsätta sina karriärer relativt ostört måstekvinnorna börja om. Och där uppstår problemet. Så när TiffanyLindfors avslutar sin debattartikel med att kvinnor måste satsa påkarriären för att få högre lön verkar hon inte ta i beräkningatt det i så fall innebär att familjen måste offras. 

Ska kvinnorlåta bli att bli gravida för att kunna ligga på samma lön sommännen? Vore det inte lättare att jämna ut föräldraförsäkringenistället?

Fredrik Sanz Lerena,
Feminist

Håller du med?