Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SDU: "Ingen naturlag icke-vita tillför mer i en bolagsstyrelse, SVT"

- 27/02/2015, 15:59

Privat

"SVT tillskriver människor specifika egenskaper och specifik kompetens på basis av kön och hudfärg. Man förminskar människor till en representant för detsamma"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I sin iver att bidra till arbetet medatt aktivt motverka alla former av diskriminering harskattefinansierade SVT i dagarna gått på en nit som riskerar attunderminera dess trovärdighet som samhällsaktör för en lång tidframöver. 

Det är tyvärr symptomatiskt för det svenska samhälletatt många tveksamma företeelser försvaras i antirasismens namn,och nu har denna sjuka letat sig in även på SVT-redaktionen.

SVT:s granskning av de svenskabolagsstyrelserna landar i slutsatsen att dessa inte speglarsamhället i övrigt. Män lyfts fram som en överrepresenterad gruppmedan individer med utomnordiskt, och särskilt utomeuropeiskt,ursprung pekas ut som en underrepresenterad grupp. SVT, som har somuttalat uppdrag att förhålla sig sakliga och neutrala i politiskaspörsmål, väcker här liv i en slumrande debatt om kompetens vs. kvotering

Vi kan inte förstå vilken naturlag det är som sägeratt individer med en annan hudfärg än vit automatiskt har högrekompetens och mer att tillföra i en bolagsstyrelse. För oss i SDUär det självklart att varje individ ska bedömas utifrån dennaskompetens och inte kvoteras in på tveksamma grunder.

Det allvarligaste i detta sammanhang ärdock inte att SVT tar politisk ställning i den ständigt pågående,men ibland vilande, debatten om kompetens ska gå före kvotering.SVT tillskriver människor specifika egenskaper och specifikkompetens på basis av kön och hudfärg. Man förminskar människortill en representant för detsamma. 

Vi får rysningar och blickarofrivilligt tillbaka på en annan tid, där rasideologiskaföreställningar styrde den svenska debatten och biologiskt nedärvdaegenskaper ansågs avgöra en individs människovärde. Det ärallvarligt att SVT gör sig själva till budbärare av rasistiskaföreställningar om att människor skulle ha olika egenskaper enbartpå basis av sitt ursprung. SVT:s uppdrag är brett och det går atttänja på gränserna för vad som anses acceptabelt, men man börinte springa rasisternas ärenden.

Emma Sandkvist,
Ordförande SDU Örebro län
Jimmy Jonasson,
Vice ordförandeSDU Värmland