1 av 10
- Foto: Privat/TT
2 av 10
- Foto: Erik Martensson / ERIK MARTENSSON
3 av 10
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
4 av 10
- Foto: Erik Martensson
5 av 10
- Foto: Erik Martensson / ERIK MARTENSSON
6 av 10
- Foto: Erik Martensson / ERIK MARTENSSON
7 av 10
- Foto: Erik Martensson / ERIK MARTENSSON
8 av 10
- Foto: Erik Martensson / ERIK MARTENSSON
9 av 10
- Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
10 av 10
- Foto: Privat

"Jo, nog är det rätt att klassa Allt åt Alla som extremister"

Torbjörn Jerlerup: "Om man samlar pengar till RF, bejakar politiskt våld och jämställer kapitalism och fascism, får man finna sig i att ses som våldsbejakande och extrema"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Torbjörn Jerlerup på Twitter: @Jerlerup

VänstergruppenAllt åt Alla klassas på regeringens nya sajt mot Våldsbejakandeextremism, Samtalskompassen, som vänsterextrem ochvåldsbejakande.

Det har fått flera debattörer och Allt åtAlla att protestera högt. Till exempel hos Aftonbladet den 27 februari därAllt Åt Alla frågar om det är deras guidade bussresor till det rika Saltsjöbaden somgjort att de klassas som vänsterextrema. 

Det är knappastdärför de klassas som extrema. Snarare för deras kommunistiska grundsyn där våld och skadegörelse finns med som ett legitimtalternativ kanske för deras stöd till den öppet våldsbejakande RevolutionäraFronten?

Så här skriver de:

"Vimenar att skiljelinjen mellan ”bra” och ”dålig” taktik intelöper mellan våld och icke-våld, utan mellan en taktik där vibestämmer, och en där någon annan, i det här fallet polisen,sätter spelreglerna."

Förraåret i maj arrangerades en Brytfest i Lund som urartade. Arrangörtill det autonoma och "spontana" gatufestandet var blandannat Allt åt Alla. Gatufestarna drog in på en barnteater,Stenkrossen, som de totaldemolerade.Efteråt påstod givetvis Allt Åt Alla att de inte hade något allsmed det att göra, trots uppmaningarna till så kallad autonom "gatufest".

Menmest graverande är nog Allt åt Allas politiska och finansiella stödtill Revolutionära Fronten

RF är vår mest extremavåldsbejakande vänsterrörelse, De definierar kapitalism ochfascism som två sidor av samma mynt och vill använda våld mot bådefascism och kapitalism. Så här beskriver de sig själva: 

"Revolutionära Fronten erkänner alla kampmetoder ochser fredligt motstånd och revolutionärt våld som lika delar av denrevolutionära klasskampen. Användandet av revolutionärt våld servi som en rent taktisk och politisk fråga och inte som enmoralisk."

Om man jämställer kapitalismen och fascismkommer deras våld (det offensiva "självförsvaret") attvändas inte bara mot nazister utan även mot andra som ses som"fienden". Mycket riktigt har t.ex. liberaler,kristdemokrater och företagare liksom högerextremister utsatts förRF:s våld. Fackföreningar och Vänsterpartiet har hotats. 

Alltåt alla stödjer RF öppet, och har upprepade gånger ocksåjämställt fascism och kapitalism, precis som RF. Ja, de gårstundtals längre än RF och påstår att kapitalismens våld är värre än nazisternasvåld.

"Det våld som fascisterna står för i nulägetär ingenting jämfört med det våld som det kapitalistiskasamhället utsätter människor för varje dag."

2013skrev de en artikel om att "Bejaka radikaliseringen! Om repressionenmot Revolutionära fronten" där de gav sitt stöd till gripna "antifascister" frånRF efter Kärrtorps-upploppen.

"Vi kan inte buga oss framtill kommunismen. Bara kämpa oss dit. Genom att vägra låta andrasätta våra agendor, definiera våra projekt eller angripa vårabreda miljöer. Vare sig angreppet kommer från fascister,säkerhetspolisen, borgerliga ledarskribenter eller liberalaexpertutredningar."

Om man söker på Archive.org ser manatt Allt Åt Alla de senaste dagarna redigerat bort en detalj frånartikeln om RF. 

Sedan 2013 har det funnits information påsidan om en kväll för att samla in pengar till stöd för gripnaRF-aktivister.

"Den8 december anordnar Allt åt alla en antifascistisk föredrags- ochkafekväll på Kafe44. Allt överskott går till stödarbetet för degripna antifascisterna."

Jag vet inte hur regeringensexperter på Våldsbejakande extremism tänkt. Men om man samlarpengar till RF, bejakar politiskt våld och jämställer kapitalismoch fascism, får man finna sig i att ses som våldsbejakande ochextrema. 

Torbjörn Jerlerup,
Liberal Socialdemokratisk debattör

/
/
/
/
RF
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är Allt åt Alla extremister?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.