Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1742
reaktioner idag

Nio kvinnor från Ung Vänster: "RF och AFA är våra kamrater"

"Jonas Sjöstedt har svikit oss som behöver AFA och RF för att känna oss trygga. De som går emellan och försvarar oss är kamrater från Antifascistisk Aktion och Revolutionära Fronten", skriver nio personer från Ung Vänster.

Revolutionära Frontens Facebooksida.

Revolutionära Frontens Facebooksida.

Onsdagen den 16/4 medverkade Jonas Sjöstedt i en intervju med Sveriges Radio angående de konflikter som nu präglar Ung Vänster. Konflikter som förbundsledningen försöker kväsa genom uteslutningar och hot i stället för att hörsamma 400 medlemmars underskrifter för extrakongress, ny förbundsledning och ökad interndebatt. 

Detta kommenterar Jonas Sjöstedt med att det endast handlar om "en grupp pojkar" som enligt honom bara är ute efter att provocera och att dessa personer inte hör hemma i organisationen. 

Genom att förminska och osynliggöra alla oss, främst oss tjejer, som inte bara delar de åsikter som medlemmar blivit uteslutna för, utan även råkar vara några av de som blivit uteslutna, visar Jonas Sjöstedt tydligt sitt förhållningssätt till feminismen i praktiken. Det finns en motsättning i att han, som partiledare för ett feministiskt parti, använder sig av den här sortens härskartekniker i sitt försök att göra konflikten i Ung Vänster samt synen på antifascistiskt självförsvar till en "grabbgrej". Detta går inte i linje med en feministisk hållning. 

Självförsvaret är inte heller någon grabbgrej, det är livsnödvändigt för varje kamrat, oavsett kön, som kämpar för feminism och socialism! Vi är många inom Ung Vänster som är väl medvetna om detta och självförsvarets nödvändighet bevisas inte minst av de senaste månadernas händelser. 

Den 15:e december, gick nazister till angrepp mot fredliga demonstranter i Kärrtorp. De som gick emellan och försvarade demonstrationen var kamrater från Antifascistisk Aktion och Revolutionära Fronten - inte polisen. Samma dag uteslöts vår kamrat och dåvarande distriktsordförande för Örebro Län Markus Allard från vårt ungdomsförbund, bland annat för att han vägrat att ta avstånd från de, som vid tidpunkten för uteslutningens verkställande, försvarade demonstrationen i Kärrtorp. 

Därefter, natten mellan 8:e och 9:e mars, attackerade nazister våra kamrater i Malmö som deltagit i en feministisk demonstration. En kamrat blev knivhuggen i lungan medan Showan blev så svårt misshandlad av nazisterna att han fick livshotande skador och hamnade i koma under en veckas tid. 

När Sveriges Radio ställde frågan om det finns någon substans i huruvida det krävs självförsvar för oss gräsrotsaktivister så svarade Jonas Sjöstedt med "Sverige är en rättstat, det finns ingen rätt för någon att ta lagen i egna händer och att angripa andra med våld, det gäller alla i det här samhället". Det är så otroligt lätt för personer inom det politiska etablissemanget att uttala sig på detta sätt. 

Jonas Sjöstedt befinner sig i en position i samhället som gör det möjligt för honom att likställa nazisters våld mot fredliga demonstranter med antifascistiskt våld. För dagens unga inom vänstern är självförsvar inget val, det är en verklighet i det kapitalistiska samhälle som för var dag blir allt osäkrare och farligare. Det är lätt för politiker att ta avstånd från vår verklighet, det görs oftast i form av praktisk handling snarare än i ord. 

Vi, och många med oss, kan däremot inte ta avstånd från den verklighet som vi lever i. Vi människor är och kommer alltid att vara produkter av vår omgivning. Jonas Sjöstedt som både är man, vit, medelålders, politiker, boende på Östermalm och i beskydd av SÄPO, är givetvis inget undantag. Samma sak gäller det parti och det ungdomsförbund som vägrar se sina gräsrotsaktivisters verklighet. 

Genom att aktivt ta avstånd från dessa organisationer, tar man avstånd från det lilla skydd som möjliggör för oss aktivister att fortsatt bedriva vår kamp för feminism och socialism. 

Tekla Alsbjer, f.d. ordförande Ung Vänster Örebro
Emilia Nilsson, f.d. klubbstyrelseledamot Ung Vänster Örebro
Jennifer Caztis, klubbstyrelseledamot Ung Vänster Örebro
Otilia Joao, distriktsstyrelseledamot Ung Vänster Uppsala
Alva Mjöbäck, distriktsstyrelseledamot Ung Vänster Uppsala
Agnes Öberg, distriktsstyrelseledamot Ung Vänster Uppsala
Fanny Wallin, distriktstyrelseledamot Ung Vänster Västmanland
Olivia Molund, distriktsstyrelseledamot Ung Vänster Västmanland 
Denize Mathisson, distriktsstyrelseledamot Ung Vänster Blekinge

LÄS MER: Vänsterpartiet och Ung Vänster vägrar svara på frågor om debattartikeln.

Håller du med?

Mer:

”Hur kan det finnas något förtroende kvar för polisen efter detta?”