Lördag 24 Jul
Stockholm

Grön Ungdom Syd: Öppet brev till Stefan Löfven

1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Grön Ungdom Syd: "Ta tillfället och avsluta det militära avtalet med Saudiarabien, nu när chansen ges i vår. Tar ni inte vara på möjligheten att driva en fredlig politik finns risken att både väljare och medlemmar tappar förtroende för er"

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Kära statsminister, 

Vi var många som kände hoppet stiga i höstas. För första gången hade Sverige fått en rödgrön ochfeministisk regering. Förväntningarna var höga, bland annat på att den nya regeringen skulle föra enhuman och feministisk linje i avgörande frågor. Denna förhoppning förstärktes ytterligare av attutrikesminister Margot Wallström gång på gång talade varmt om regeringens så kallade feministiskautrikespolitik. 

Många av oss som kände hopp i höstas fylls nu av oro och tveksamhet. Är denfeministiska och humana utrikespolitiken värd något för regeringen? 

Senare i vår har regeringen chans att säga upp Sveriges militära samarbete med Saudiarabien och visavärlden att Sverige värderar demokrati och medmänsklighet högt. En feministisk och human regeringkan omöjligen förse en av världens mest brutala diktaturer med militärt stöd. Att bådaregeringspartierna utöver detta har kongressbeslut som tydligt talar emot att förnya dagens avtal gör dethela ännu enklare för regeringen. Trots detta har det hittills varit tyst i frågan. 

På fredag är det åter tid för bloggaren Raif Badawi att ta emot 50 piskrapp, utförda av de saudiarabiskamyndigheterna. Anledningen till detta är att han uttryckt sin åsikt om landets regim. Samma straffkommer utdelas till honom varje fredag till dess att han mottagit totalt 1000 piskrapp. Den regeringsom utför detta är samma regering som Sverige exporterar vapen till och förser med militärt stöd. 

Saudiarabien är ett land där kvinnors rättigheter systematiskt kränks på ett vis som på många sätt liknar apartheid. Som kvinna tillåts du varken köra bil eller välja vilka kläder du ska ha på dig. Att stödjaregimen i detta land med verktyg för våld är helt oförenligt med den feministiska utrikespolitik och densolidaritet med alla världens människor som regeringen säger sig stå för. Är regeringen beredd att ta ettbeslut som offrar miljontals människors rättigheter för svensk industris exportinkomster och en plats iFN:s säkerhetsråd? 

När vi, och alla andra tusentals hårt slitande rödgröna valarbetare runt om i landet, gick ut på gator ochtorg för att övertala människor att rösta, var det inte för att vi hoppades på ett militärt samarbete med enav världens vidrigaste diktaturer. 

Vi gjorde det för att vi trodde på Socialdemokraterna och Miljöpartietoch deras förmåga att styra samhället i en grönare, fredligare och mer jämlik riktning. Denna tro finnsfortfarande kvar. Vi tror på den den regering Sverige har. Vi tror på er kraft och förmåga att förändravärlden i en önskvärd riktning. 

Ta tillfället i akt och avsluta det militära avtalet med Saudiarabien, nu när chansen ges i vår. Tar ni inte varapå möjligheten att driva en fredlig politik finns risken att både väljare och medlemmar tapparförtroende för er. 

Vi förväntar oss att du, Stefan Löfven, aldrig kommer att kompromissa bort dekärnvärden som ligger till grund för Sveriges nuvarande regering. 

Med vänliga hälsningar, 
Grön Ungdom

Axel Hallberg, språkrör Grön Ungdom Syd
Violete Kurti, språkrör Grön Ungdom Syd
Julius Eberhard, Grön Ungdom Syd

Bör Sverige sluta sälja vapen till Saudiarabien?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela