Lördag 15 Maj
Stockholm

Johanna, 14: "Vi är så otroligt långt från jämställdhet"

Johanna Hagdahl: "Åttonde mars är en dag att uppmärksamma för att så många fortfarande anser att feminism är onödigt,och för att ordet feminist fortfarande kan ha en dålig klang"

Kommentera (69)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Johanna Hagdahl är 14 år, går i åttonde klass och är överdrivet förtjust i att skriva.

Åttonde mars är inte en dag för attsäga grattis. Jag vet att ni tycker det, kärablombutiker, men det är fel.

Den åttonde mars är en dag för attuppmärksamma att mäns löner kan vara 35 procent högre änkvinnors, trots att det är så enkelt att göra något åt. Det är en dag för att uppmärksammaatt 99 procent av de som misstänks för våldtäkt är män och 98 procentav de som anmäler är kvinnor. För att våldtäkt inte har någotatt göra med vad man hade på sig vid tillfället.

Att dubbelt så många kvinnor som mänutsätts för stalking. Att 30 procent av kvinnor mellan 16 och24 år har psykiska problem, medan siffran för männen är 13procent. Att mer än var femte kvinna mellan 16 och 29 år har haftsjälvmordstankar, att anorexia är tio gånger vanligare hos kvinnorän hos män.

Det är en dag för att uppmärksammaatt kvinnor äger endast en tiondel av världens inkomster och enprocent av egendomen och att 70 procent av världens fattigastemänniskor är kvinnor. För att kvinnor tar ut 76 procent avföräldradagarna. För att bara 4 procent av förskolepersonal ärmän. För att risken för en kvinna i Nigeratt dö vid förlossning är 1 på 23.

För att så många fortfarande anserfeminism vara onödigt, för att ordet feminist fortfarande kan ha endålig klang, för att ”vi redan är jämställda” medan de härsiffrorna pekar på raka motsatsen. För att även den åttonde mars kommertroligtvis ungefär 45 sexualbrott mot kvinnor att anmälas.

Världen gör framsteg. Skillnaderminskar och förhållanden förbättras. Men vi är så otroligtlångt ifrån jämställdhet och det här är inte tiden för attslappna av. Åttonde mars är inte en dag förgratulationer, för det finns inget att gratulera. Det är en dag föratt uppmärksamma att de här problemen finns och att vi aldrignågonsin får glömma bort dem eller sluta kämpa för dem. Aldrig.

Och, vet ni vad? De här problemenkommer att vara kvar den nionde mars också. Åttonde mars är endag, det här är något vi måste kämpa för även resterande 364dagar. I stället för att ge bort enblombukett så föreslår jag att ni ger ett bidrag till enkvinnojour, för det kommer hjälpa så otroligt mycket mer.

Och sluta aldrig kämpa, för det ärvad den åttonde mars verkligen handlar om. Det är en dag för att påminna ossom att vi måste fortsätta kämpa för jämställdhet.

JohannaHagdahl
Stolt feminist

Har du sagt grattis till en kvinna idag?
Tack för din röst!
Kommentera (69)
Kopiera länk
Dela