- Foto: Privat

"Alla män är potentiella våldtäktsmän"

Anny Berglin: "När rätten säger ”hennes kropp var för välutvecklad, han kunde inte veta” så säger den också "mannen är för dum för att själv kunna försäkra sig om att han inte ligger med någon under femton""


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Anny Berglin är feminist och debattör på vänsterkanten.

Följ henne på Twitter: @AnnyBerglin

Den 8 mars var det InternationellaKvinnodagen. Jag tillbringade dagen främst med att få ett gängunga killar på Twitter att förstå att det inte är roligt attskriva ”I dag så kommer jag nog inte att kunna hålla mig. Jagkommer nog att våldta minst 2 tjejer.”

Tweeten var en reaktion på att en ungfeministtjej skrivit att alla män bär på en våldtäktsmentalitet.Jag kanske inte skulle formulera mig exakt så, men jag förstårprecis hur hon menar. Vi lever nämligen alla i en våldtäktskultursom gör sig oerhört tydlig ibland.

Det senaste fallet som gör det sådärobehagligt kristallklart handlar om hur en 27-årig man har blivitfriad från våldtäkt. Detta eftersomden 13-åring han har anklagatsför att ha våldtagit hade så ”välutvecklad” kropp att hantydligen inte skulle kunna gissa att hon var så ung. Det är sjukt isig, för någonstans borde väl ändå mannen ha det störstaansvaret för att försäkra sig om att den han ligger med inte ärunder femton?

Det allra hemskaste i hela historien ärnog ändå uppgifterna om hur han hittade tjejen i fråga. Att honhade rymt från ett familjehem. Att hon troligtvis mådde ganskadåligt. Att han erbjöd sig att hjälpa henne och bjöd med hennehem. Och sen hade sex med henne. Det krävs ingen psykologiexamen föratt begripa att tjejen var i ett utsatt läge som han utnyttjade -till max. Han gör kan dessutom göra det utan straff. En segerns dagför alla män där ute som tycker att andra kvinnors, och flickors,kroppar är deras rättigheter. De är tyvärr rätt många ochtyvärr oftast omedvetna om hur de tänker själva. Våldtäktskulturenoch könsmaktsordningen har hjärntvättat dem till att tro att enkvinna alltid ska ställa upp på sex. Uttryck som ”friend zone”uppstår inte ur ett vakuum, utan är ett tydligt tecken på att förmän räcker inte vänskap. Är du kvinna så är din kropp till försex.

Men menar jag att precis alla män ärvåldtäktsmän? Absolut inte. Men alla män är potentiellavåldtäktsmän. Det är så vi kvinnor uppfostras att tänka. Förnär någon frågar ”vad hade du på dig?” så betyder det intebara ”du borde klätt på dig mer”, utan också ”män kan intekontrollera sig när de ser hud”. När någon frågar ”hade dudruckit?” så är det inte bara ”om du varit nykter hade duklarat dig, du får skylla dig själv” som sägs, utan också ”dukan inte lita på att en man kan hålla sig i styr, du måste varanykter för att kunna freda dig”.

När rätten säger ”hennes kropp varför välutvecklad, han kunde inte veta” så säger den också”mannen är för dum för att själv kunna försäkra sig om atthan inte ligger med någon under femton”.

Hela tiden inpräntas det i oss: litainte på män. Rättsväsendet säger det till oss, kulturen sägerdet till oss, samhället säger det till oss. Det är därför heltobegripligt att män blir så otroligt provocerade av att vi tänkerså. Det borde vara mer provocerande för dem att män som gruppframställs som odjur som inte kan kontrollera sin sexuella drift.Det borde ni män bli arga på. Det borde ni män protestera mot.Lägg er energi där den hör hemma helt enkelt, så gör den kanskenågon nytta. 

När ni riktar agget mot oss, oss feminister och osskvinnor, så förstärker ni bara vår känsla av att män är någotvi borde vara rädda för. Nästa gång ni ser en snubbe ”skoja”om våldtäkt på Twitter så ta honom inte i försvar. Backa i stället oss som säger emot, som säger ”stopp nu, vad gör du?”.

Den största kränkningen för er ärinte att vi kallar er ”potentiella våldtäktsmän”. Den störstakränkningen för er är att samhället gör allt för att ni skafortsätta vara det.

Anny Berglin,
Feminist

/
/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.