Lördag 20 Aug
Stockholm

"Alla män är potentiella våldtäktsmän"

Anny Berglin: "När rätten säger ”hennes kropp var för välutvecklad, han kunde inte veta” så säger den också "mannen är för dum för att själv kunna försäkra sig om att han inte ligger med någon under femton""

Kommentera (183)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Anny Berglin är feminist och debattör på vänsterkanten.

Följ henne på Twitter: @AnnyBerglin

Den 8 mars var det InternationellaKvinnodagen. Jag tillbringade dagen främst med att få ett gängunga killar på Twitter att förstå att det inte är roligt attskriva ”I dag så kommer jag nog inte att kunna hålla mig. Jagkommer nog att våldta minst 2 tjejer.”

Tweeten var en reaktion på att en ungfeministtjej skrivit att alla män bär på en våldtäktsmentalitet.Jag kanske inte skulle formulera mig exakt så, men jag förstårprecis hur hon menar. Vi lever nämligen alla i en våldtäktskultursom gör sig oerhört tydlig ibland.

Det senaste fallet som gör det sådärobehagligt kristallklart handlar om hur en 27-årig man har blivitfriad från våldtäkt. Detta eftersomden 13-åring han har anklagatsför att ha våldtagit hade så ”välutvecklad” kropp att hantydligen inte skulle kunna gissa att hon var så ung. Det är sjukt isig, för någonstans borde väl ändå mannen ha det störstaansvaret för att försäkra sig om att den han ligger med inte ärunder femton?

Det allra hemskaste i hela historien ärnog ändå uppgifterna om hur han hittade tjejen i fråga. Att honhade rymt från ett familjehem. Att hon troligtvis mådde ganskadåligt. Att han erbjöd sig att hjälpa henne och bjöd med hennehem. Och sen hade sex med henne. Det krävs ingen psykologiexamen föratt begripa att tjejen var i ett utsatt läge som han utnyttjade -till max. Han gör kan dessutom göra det utan straff. En segerns dagför alla män där ute som tycker att andra kvinnors, och flickors,kroppar är deras rättigheter. De är tyvärr rätt många ochtyvärr oftast omedvetna om hur de tänker själva. Våldtäktskulturenoch könsmaktsordningen har hjärntvättat dem till att tro att enkvinna alltid ska ställa upp på sex. Uttryck som ”friend zone”uppstår inte ur ett vakuum, utan är ett tydligt tecken på att förmän räcker inte vänskap. Är du kvinna så är din kropp till försex.

Men menar jag att precis alla män ärvåldtäktsmän? Absolut inte. Men alla män är potentiellavåldtäktsmän. Det är så vi kvinnor uppfostras att tänka. Förnär någon frågar ”vad hade du på dig?” så betyder det intebara ”du borde klätt på dig mer”, utan också ”män kan intekontrollera sig när de ser hud”. När någon frågar ”hade dudruckit?” så är det inte bara ”om du varit nykter hade duklarat dig, du får skylla dig själv” som sägs, utan också ”dukan inte lita på att en man kan hålla sig i styr, du måste varanykter för att kunna freda dig”.

När rätten säger ”hennes kropp varför välutvecklad, han kunde inte veta” så säger den också”mannen är för dum för att själv kunna försäkra sig om atthan inte ligger med någon under femton”.

Hela tiden inpräntas det i oss: litainte på män. Rättsväsendet säger det till oss, kulturen sägerdet till oss, samhället säger det till oss. Det är därför heltobegripligt att män blir så otroligt provocerade av att vi tänkerså. Det borde vara mer provocerande för dem att män som gruppframställs som odjur som inte kan kontrollera sin sexuella drift.Det borde ni män bli arga på. Det borde ni män protestera mot.Lägg er energi där den hör hemma helt enkelt, så gör den kanskenågon nytta. 

När ni riktar agget mot oss, oss feminister och osskvinnor, så förstärker ni bara vår känsla av att män är någotvi borde vara rädda för. Nästa gång ni ser en snubbe ”skoja”om våldtäkt på Twitter så ta honom inte i försvar. Backa i stället oss som säger emot, som säger ”stopp nu, vad gör du?”.

Den största kränkningen för er ärinte att vi kallar er ”potentiella våldtäktsmän”. Den störstakränkningen för er är att samhället gör allt för att ni skafortsätta vara det.

Anny Berglin,
Feminist

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (183)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.