"De krisdrabbade får betala priset för våra utsläpp"

- 18/03/2015, 12:25

Privat

Hanna Lidström, Grön Ungdom: "Herregud, släpp ut så mycket du vill. Men då får du också betala för det"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Cyklonen Pam slår in över det lilla öriket Vanutau med förödande konsekvenser. Hälften av landets befolkning är på flykt, många kommer att dö och den materiella förödelsen kommer att bli enorm. Hur många gånger ska vi se på medans klimatförändringar förstör samhällen och människors liv innan vi kräver politisk förändring?

Vanutau är ett litet örike norr om Australien där befolkningen livnär sig framförallt på jordbruk och turism. BNP per capita är ungefär en tiondel av Sveriges.  De är inga stora spelare i den globala ekonomin eller vid FN:s klimatförhandlingar. Det är dessa som drabbas av klimatförändringarna vi i den rika delen av världen skapat.  Presidenten Baldwin Lonsdale säger att “Klimatförändring bidrar till katastrofen i Vanuatu. Vi ser havsnivån höjas, förändrade vädermönster. Allt detta händer överallt” och vädjar samtidigt omvärlden om hjälp.

Det kan sägas att Sveriges utsläpp inte spelar någon roll. Vi är ett så litet land om man jämför med Kina, Indien, eller USA Låt gå. Men per person har vi ändå bland de högsta utsläppen i världen. Vi har ett samhälle byggt för stora utsläpp, hög energikonsumtion och onödigt bilåkande. Att visa att det går att ställa om är vår viktigaste uppgift. Det finns en tom ledartröja i världens klimatarbete som Sverige borde ta. Som ett rikt land som helt ohämmat har fått skapa ett välstånd byggt på utsläpp är det vårt förbannade ansvar.

Grön ungdom är den drivande kraften i klimatpolitik i Sverige. Här är några av våra viktigaste förslag:

Höj koldioxidskatten
Att släppa ut skapar enorma kostnader i världen, och de som släpper ut behöver inte betala. Med en koldioxidskatt på 70 öre/liter får vi in pengar som gör satsningar på förnyelsebara bränslen möjliga och utsläpparna får vara med och stå för kalaset.

Färre bilresor i städer
Transportsektorn står för en stor del av våra utsläpp och allt för många resor är onödiga, korta och i stadsmiljö. För att vi minska bilismen trots att fler flyttar till städer behövs utbyggd kollektivtrafik, vägtullar och dyrare parkeringar.

Högre mål
Sverige borde nationellt anta mål att minska utsläppen av växthusgaser med minst 60 procent till 2030. Ambitiösa klimatmål är början för att kunna genomföra kraftfull politik.

Jag förstår att det kan låta trist med högre skatt och dyrare parkeringar, och jag menar inte att vara moraliserande. Herregud, släpp ut så mycket du vill. Men då får du också betala för det. I Vanutau gör människor det med sina liv och sina hem.

Hanna Lidström,
Grön ungdoms förbundsstyrelse