Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det är dags att resa sig och säga nej till korruptionen"

1 av 1

Ap

Debatt | 20/03/2015 15:06

Edgaras Katinas från ACI skriver om att vi måste göra allt som står i vår makt för att förhindra och stoppa korruption.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Korruption är en obotlig tumör som skadar samhällen jorden runt. Trots att vi har sett förbättringar i Europa de senaste åren, är det väldigt olika mellan olika länder.

Sverige är lyckligtvis ett av de länderna som har minst problem med korruption, men i Europa och världen i stort är korruption ett stort och allvarligt problem. Men kan Sverige bidra för att bekämpa olika typer av korruption, även i andra länder? Svaret är självklart ja! Det är naivt att tro att andra länder som är påverkade av höga nivåer av korruption kan lösa problemen själva.

Sverige är ett privilegierat land som är nästan helt fritt från korruption, men människor i Venezuela, Ukraina, Zimbabwe och i flera andra länder skiljer sig inte från svenskarna. Det är därför mycket upprörande att de mänskliga rättigheterna kränks i till exempel Moldavien, Rumänien, Makedonien, Bulgarien.

I dessa länder är korruptionen ofta så utbredd att många tvingas använda sig av mutor för att till exempel komma in universitet eller få medicinsk behandling. Bristen på jämlikhet är minst sagt oroväckande, och det faktum att vissa har råd att betala sig förbi regler och nationella eller internationella lagar är ett problem vi måste försöka lösa.

Föreställ att själv leva i ett land där dina mänskliga rättigheter kränks varje dag. Föreställ att leva någonstans där din lön är 100 dollar i månad, men du behöver tio gånger mer för att leva ett värdigt liv. Föreställ dig en situation där du saknar pengar, men du måste muta en läkare så att ditt barn får lämplig medicinsk behandling.

Detta måste få ett slut nu! Detta är fruktansvärt svårt att förstå i Sverige, men det är verkligheten i många länder i världen. Det viktigaste är att vi kan ändra det, men vi måste hjälpas åt och lära av varandra.

Därför frågar jag dig: har du någonsin sett en revolutionerande idé utvecklas till en handling och spridas globalt, som samlar mer än 150 ungdomar från hela världen med passion och engagemang för att göra världen till en bättre plats?

Om du inte har gjort det, kommer du att få göra det nu. Det är en positiv förändring är på väg att hända och det kallas för Anti-Corruption International (ACI).

Det är det dags att kämpa mot korruption! Det är dags att resa sig och säga nej till korruption i världen, oavsett var i världen den visar sig.

Vi inbjuder dig därför att följa oss på sociala medier och delta i våra kampanjer! Tillsammans kan vi göra den här världen till en bättre plats!

Edgaras Katinas,
Medlem av Internationella styrelsen för ACI
http://anticorruption-intl.org

Håller du med?