Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Av 62 fotbollsskor hos Intersport är 61 av dem i herrstorlekar"

- 21/03/2015, 12:50
1 av 4

Privat/TT/TT

2 av 4

Privat

3 av 4

NTB scanpix

4 av 4

Svenska Dagbladet / Tomas Oneborg SvD/30142

Fotbollsspelaren Lina Holmlund skriver om det sjuka i att sportbutikerna inte tar in fotbollsskor i damstorlekar.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Fotboll är landets största sport och i dag är vi nästan 87.000 aktiva damspelare i Sverige. När jag inför den kommande säsongspremiären skulle köpa ett par nya fotbollsskor visade det sig vara näst intill omöjligt. Efter besök hos XXL, Intersport, Stadium och Teamsportia fanns det endast ett par seniorskor som var mindre än storlek 39. Ett par som inte passar min form på foten. På Intersports hemsida finns 62 par seniorfotbollsskor, varav 61 par är herr och alldeles för stora.

För några år sedan var det inga problem att hitta skor, då fanns även valmöjligheter. I dag finns bara ett val för en spelare med storlek 36-38; att köpa barn/juniorskor. En juniorsko har inte alls samma kvalitet som en seniorsko. En juniorsko är gjord för barn som väger och sliter mindre på skon. Sula och dobbar är sämre och skon är oftast mer "plastig". En budgetvariant helt enkelt.

Intersport har helt valt att plocka bort herr- och damfotbollsskor och använder sig i stället av unisex. Tyvärr börjar deras unisex på storlek 39.

Många av butikernas argument är att mindre storlekar inte finns hos leverantörerna, men konstigt nog går det att beställa mindre skor på nätet. Det vore ju smidigt, att beställa från nätet? Tror ingen fotbollsspelare skulle beställa ett par skor utan att ha testat först. Alla som en gång lirat boll vet hur mycket olika märken och modeller skiljer sig, både i passform och storlek, samt hur viktigt det är att skon sitter bra runt foten. Det finns inget utrymme för chansning.

Eftersom andelen tjejer som spelar fotboll är mindre verkar det för vissa vara både självklart och acceptabelt att utbudet inte är bättre än en sko av 62. Någon tycker det är löjligt att göra det till en genusfråga. Men tyvärr är det denna gång vi tjejer som drabbas mest. Men bristen på storlekar drabbar ju även killar med mindre fötter.

Jag är inte ute efter ett par damfotbollsskor med glittrande stjärnor. Jag är ute efter ett par fotbollsskor i min storlek med bra kvalité.Varför kan det inte bara heta fotbollssko och finnas i fler storlekar? Förstår ifall unga killar med samma storlek inte vill köpa en "damsko". Skulle det i stället bara heta fotbollssko skulle troligen skon även säljas till killar, som inte nått upp till storlek 40 men vill ha en kvalitetssko.

Lina Holmlund,
Fotbollsspelare i Eneby BK

Borde butikerna ta in fotbollsskor i mindre storlekar?