Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vi män måste stå upp mot patriarkatet"

- 21/03/2015, 16:00

Privat

David Norberg: "Jag skulle vilja slå ett slag för mänskligheten! Vi är alla människor oavsett vilket biologiskt kön vi har och oavsett vilken identitet vi tar oss"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi män lever i dag under ett hårt tryck av normer, man ska vara si eller så. Idealen för män och kvinnor må vara olika, men normerna kommer från samma plats i samhället: patriarkatet. För att män ska anses manliga behöver de vara macho och maskulina, ta risker, bete sig farligt och gärna syssla med våldsamma fritidssysselsättningar, sådana attribut som har setts som manliga det senaste århundradet.

Ser man tillbaka i historien finns det tider där exempelvis tårar och stora känslomässiga yttryck ansågs högst manligt, likaså har det funnits perioder där homosexualitet har varit rådande norm, så är det inte i dag. I dag lever vi i ett samhälle som premierar män som rekryterar män, män som beter sig som traditionella män och män som hamnar utanför dessa ramar blir antingen tvingade av andra män att bete sig på deras sätt eller bli förkastade utanför stora delar av det sociala spelrummet.

Vi män behöver frigöra oss från dessa normer!

Det kan tyckas klyschigt men det kan nog börja så tidigt som när vi föds, vi blir utropade som antingen pojkar eller flickor och får därmed automatiskt en massa förväntningar och attribut påtvingade oss. Detta leder sedan vidare till exempelvis förskola och skola där vi blir behandlade högst olika beroende på vad vi har mellan benen. Beter man sig annorlunda i skolan så blir man mobbad och ofta inte bara av de jämnåriga.

Jag skulle vilja slå ett slag för mänskligheten! Vi är alla människor oavsett vilket biologiskt kön vi har och oavsett vilken identitet vi tar oss. Vi gråter när vi blir ledsna, vi skrattar när vi blir glada, vi skriker när vi blir arga och så vidare. I den patriarkala strukturen som råder så syns det tydligt att vi inte alls får uttrycka oss som människor, eller rättare sagt får vi uttrycka vissa känslor beroende på vilket kön vi är.

Det kan tyckas lite torrt och tråkigt att tala om patriarkatet i dagens läge, men det är ju på något vis där allt börjar. Vi lever i det system som dagligen produceras och reproduceras framför våra ögon, vi är alla en del av det, men alla kämpar inte emot det. Om någon förändring skall ske behöver vi alla inkludera varandra och föra dialogen öppet och hjärtligt. Jämställdhet kommer förmodligen inte att uppnås förrän alla eller de allra flesta i samhället förstår, för vi är ju samhället och samhället är vi.

David Norberg,
Fotograf