"Mobbning har fått två av mina vänner att begå självmord"

- 23/03/2015, 13:07

Privat

Elin-Maria Eriksson: "I dag står jag här med två förlorade vänner och sorgen över att aldrig få se dem mer. Det är mobbning som gett dem anledning till att avsluta sina liv"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Är det så mycket begärt? Jag skriver detta till dig med det kalla hjärtat, du som inte tröstat en vän, och du som inte förlorat en bit av din själ. Jag skriver detta så att just du, ska förstå och kanske rädda en vilsen själ.

Är det så mycket begärt, att vara den som står upp för andra, snarare än att vara den som bryter ned dem? Jag ska berätta för dig med det kalla hjärtat, vad du åstadkommit.

I dag står jag här med två förlorade vänner och sorgen över att aldrig få se dem mer, och med tårar som aldrig slutar rinna. Det är mobbning som gett dem anledning till att avsluta sina liv: två friska tjejer, med fina familjer och en hel framtid till att forma sina egna. Utstötthet ledde till ensamhet, kränkningar ledde till fångenskap i sig själv, internet ledde till brist på självförtroende. Men ändå har jag fått vara en del av deras starka, glada och roliga sidor.

Mobbning kan göra dig så illa både fysiskt och psykiskt att bägaren tillslut rinner över. Du med det kalla hjärtat kan vara skyldig till någon annans val att avsluta sitt liv, men du är också skyldig till att ljus i hjärtan släcks. ”Din jävla hora gå och dö”: en mening som dagen efter skulle skaka ett helt samhälle. Men det skulle krävas ett liv, en medmänniska, för att få någon att reagera.

Det gör mig så ledsen att veta om dessa personer, om DU, hade varit en vän för mina döda vänner, hade antagligen vårt nya tomrum i hjärtat fortfarande varit fyllt. Jag andas samma luft som du med det kalla hjärtat, jag kommer möta dig under mitt liv och du kommer få en chans att bli något i livet. Men vilken chans fick mina vänner?

Och kan du med det kalla hjärtat berätta för mig vad man gör som kompis, när du får ett meddelande om att de inte orkar längre? När de låter telefonen ringa, medans din telefon går varm. Om inte, ska jag berätta det för dig. Man ringer i ren panik, skräckslagen och gråtandes till sin pappa, till anhöriga, till alla du kan få tag på och hoppas att din vän inte gör något. Och vet du vad man gör när det inte räckte till? Jo, man lämnas kvar ordlös och lever med frågan ” vad kunde jag gjort för att förhindra detta?” ”VAD kunde jag gjort för att vara där till 100 procent”.

Kalla hjärta, du får stjärnor falla och lyktor att släckas. Du får gärna hata mig, om jag går emellan. Men gör det med tanken i bakhuvudet om att jag också kommer hata dig. Jag ber dig, tänk om. Jag vill leva ett liv med mina vänner, vill inte du? Är det så mycket begärt?

Låt mina vänners favoritfärg röd, vara vår färgsymbol. Fredagen den 27:e mars önskar jag att du bär något rött, och vid 20.00 tänder vi ett ljus för att hedra mina vänner och alla andra som förlorat i kampen mot mobbning. På fredag är vi #Friasjälar

Elin-Maria Eriksson

Kommer du bära rött på fredag?