Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det var inte terrorism – men ett attentat"

- 29/03/2015, 12:58

Privat

"Andreas Lubitz vidriga agerande som tog ihjäl 149 människor går aldrig att försvara. Men det var ingen terrorism, snarare ett attentat", skriver Fredrik Sanz Lerena.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Händelsen i de franska alperna har rört upp många. Med all rätt. En tysk andrepilot för lågprisflygbolaget Germanwings har med största sannolikhet stängt ute planets kapten och styrt sig själv och övriga 149 människor mot en säker död.

Fallet är inte unikt men mycket ovanligt. Media har målat upp Lubitz som en psykiskt störd, eventuellt bara deprimerad, person och det här har provocerat många, även mig.

Ines Haskic skriver i en välskriven debattartikel på Nyheter24 att det är fel av media att direkt måla upp honom som en person som psykiska problem istället för en terrorist. Ines skriver att ”Enligt min mening är alla mördare psykiskt instabila människor…” och där håller jag med henne till 100%.

Det finns dock en relativt stor skara som vill måla upp andrepiloten som terrorist, och där vill jag göra en invändning. Att Lubitz har gjort en hemsk handling behöver inte ens diskuteras, men det är inget terrordåd. För att klassas som terror måste agerandet ha ett politiskt motiv för att skrämma upp allmänheten. Det fanns troligtvis inte i det här fallet. Dock måste vi invänta utredarnas rapport innan någon slutsats kan tas.

Men måste vi vara medvetna om att när Lubitz styrde planet (vilket vi i dagsläget kan anta att han gjorde) in i alperna så var han medveten om konsekvenserna. Han visste att han styrde ett plan fullt med passagerare och besättning. Då kan man inte skylla det hela på att han var psykiskt störd. Som Ines Haskic skriver: "det är alla mördare".

Nej, hans handling bör inte klassas som terror, däremot som ett attentat. Jag kan förstå att vissa kommer reagera på det. Skillnaden mellan terror och attentat kan vara hårfin. Men det viktiga att poängtera är att det troligtvis inte ska ha skett med politiska motiv, vilket ett attentat nödvändigtvis inte behöver göra.

När man begår självmord tar man sitt eget liv, men det gjorde inte Lubitz. Han tog med sig närmare 150 personer in i döden. Därför stod den 28-årige andrepiloten för ett attentat och inte ett självmord.

Fredrik Sanz Lerena

21-årig student från Växjö