- Foto: Privat

"Det var inte terrorism – men ett attentat"

"Andreas Lubitz vidriga agerande som tog ihjäl 149 människor går aldrig att försvara. Men det var ingen terrorism, snarare ett attentat", skriver Fredrik Sanz Lerena.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Händelsen i de franska alperna har rört upp många. Med all rätt. En tysk andrepilot för lågprisflygbolaget Germanwings har med största sannolikhet stängt ute planets kapten och styrt sig själv och övriga 149 människor mot en säker död.

Fallet är inte unikt men mycket ovanligt. Media har målat upp Lubitz som en psykiskt störd, eventuellt bara deprimerad, person och det här har provocerat många, även mig.

Ines Haskic skriver i en välskriven debattartikel på Nyheter24 att det är fel av media att direkt måla upp honom som en person som psykiska problem istället för en terrorist. Ines skriver att ”Enligt min mening är alla mördare psykiskt instabila människor…” och där håller jag med henne till 100%.

Det finns dock en relativt stor skara som vill måla upp andrepiloten som terrorist, och där vill jag göra en invändning. Att Lubitz har gjort en hemsk handling behöver inte ens diskuteras, men det är inget terrordåd. För att klassas som terror måste agerandet ha ett politiskt motiv för att skrämma upp allmänheten. Det fanns troligtvis inte i det här fallet. Dock måste vi invänta utredarnas rapport innan någon slutsats kan tas.

Men måste vi vara medvetna om att när Lubitz styrde planet (vilket vi i dagsläget kan anta att han gjorde) in i alperna så var han medveten om konsekvenserna. Han visste att han styrde ett plan fullt med passagerare och besättning. Då kan man inte skylla det hela på att han var psykiskt störd. Som Ines Haskic skriver: "det är alla mördare".

Nej, hans handling bör inte klassas som terror, däremot som ett attentat. Jag kan förstå att vissa kommer reagera på det. Skillnaden mellan terror och attentat kan vara hårfin. Men det viktiga att poängtera är att det troligtvis inte ska ha skett med politiska motiv, vilket ett attentat nödvändigtvis inte behöver göra.

När man begår självmord tar man sitt eget liv, men det gjorde inte Lubitz. Han tog med sig närmare 150 personer in i döden. Därför stod den 28-årige andrepiloten för ett attentat och inte ett självmord.

Fredrik Sanz Lerena

21-årig student från Växjö

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.