Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Extremister som Lady Dahmer och Fi har förstört feminismen"

- 05/04/2015, 17:57 -

Privat

Studenten Kimia Rezai-Tari skriver att feminismen har spårat ut fullständigt, och att hon själv inte kan kalla sig för feminist i dag, utan att bli missförstådd för att vara manshatare och radikal.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dagens Sverige är feminism inget mer än en trend bland ungdomar. Jag vill kunna kalla mig själv för feminist utan att förknippas med manshatare. Jag vill kunna kalla mig själv för feminist utan att behöva gå runt med en orakad armhåla Jag vill kunna kalla mig själv för feminist trots att jag attraheras av den dominanta mannen.

Jag vill kunna kalla mig själv för feminist utan att förknippas med Lady Dahmer och FI.

För inte så länge sedan medverkade Feministiskt Initiativs talesperson Gudrun Schyman i dokumentärserien Chloé & Nicole. I slutet av avsnittet sa hon följande ”jag tycker att det svåra är det här med bristen på grundläggande kunskaper om vad jämställdhet är och om vad feminism är”. Jag håller med Schyman om det. Det svåra är verkligen att många har en skev bild av vad feminism och jämställdhet innebär.

Men frågan som uppenbarade sig i mitt huvud var då vem/vilka är det som skapar och upprätthåller oriktiga visioner av begreppet feminism? Svaret är egentligen ganska självklart; det är Gudrun Schyman själv, tillsammans med bland andra sitt parti.

Feminism, som i själva verket handlar om kvinnans likställdhet med mannen, har förvandlats till ett förakt och en rädsla för män. Det vackra och goda som tidiga feminister som Christine de Pizan försökte bygga upp har helt raserats och tillintetgjorts av de ”feminister” som i dag hörs och syns mest.

Ett annat exempel är Lady Dahmer. Det är nästan lite lustigt att läsa hennes blogginlägg. Ett exempel är ett inlägg hon skrev under rubriken ”Dekonstruera den manliga blicken”. Hon skriver bland annat om att sexighet endast utgår ifrån ett manligt perspektiv och att vi kvinnor har fått lära oss att se på oss själva utifrån den manliga blicken.

Jag kan inte hjälpa att få ont i hjärtat när jag läser hennes text, för det Lady Dahmer påstår om att vi kvinnor har fått lära oss att se på oss själva utifrån den manliga blicken stämmer inte alls överens med mina erfarenheter.

Jag minns till exempel en dag då jag kom hem gråtandes från skolan på grund av att en pojke hade kallat mig för ful. Då sade min far något som än i dag ligger mig varmt om hjärtat: ”Kimia, så som du ser dig själv kommer andra att se dig”. I dag har jag lärt mig att självsäkerhet och självförtroende är nyckeln till att bli respekterad, oavsett hur man ser ut.

”Women who seek to be equal with men lack ambition” sade skådespelerskan Marilyn Monroe, och jag kan inget annat än att hålla med henne. Vi kvinnor borde sluta tycka synd om oss själva och kanske finna ambitioner och mål att sträva efter, i stället för att hata på männen.

Nästan gång jag kallar mig själv för feminist vill jag slippa bisarra blickar och avkrävas en förklaring och bevis för att jag inte är en manshatande Gudrun Schyman eller Lady Dahmer.

Kimia Rezai-Tari,
Student