Torsdag 18 Aug
Stockholm

"En tjej som visar för mycket hud är en billig, slampig hora"

Emelie Lindkvist, 18, skriver om hur kvinnor som visar mycket hud stämplas som horor. Skillnaden mellan synen på kvinnor och män måste förändras och hon föreslår att genustänket i samhället måste uppmärksammas mer.

Kommentera (20)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Emelie Lindkvist är 18 år gammal och feminist. Hon läser sista året på bageri- och konditorilinjen på Stockholms Hotell- och Restaurangskola.

Läs hennes blogg där hon skriver om feminism: savethelastdanceforme.blog.se

Vad är en tjej som visar mycket hud? Hon är en billig, slampig hora. Nej, hon är en tjej. Inget annat! Hon klär sig på ett sätt som visar mycket hud, men varför har det någon som helst betydelse? Vet ni vad, det har inget med saken att göra. Inget alls!

Jag har sett en bild på sociala medier där man ser två tjejer klädda i shorts på vintern och så står det: "Only three things don't get cold in the winter: polar bears, penguins and whores". Det är alltså logik hos vanliga människor. Är man lättklädd är man en hora.

Dock, om det hade varit en sommarklädd kille hade ingen tyckt något sådant. På sin höjd hade man tyckt att det såg lite kyligt ut, men inte konstigare än så. Varför är det så här? Varför är män fria att ha på sig vad de vill? De kan ju för guds skull gå med bar överkropp utan att någon reagerar. Medans kvinnor måste anpassa sig till vad samhället tycker? Alla kvinnor som säger att ni aldrig har känt er förtryckta och att vi inte alls lever i ett patriarkat, detta är ett sorts förtryck!

Vi kvinnor begränsas gällande vad vi får ha på oss och stämmer det inte med mallen stämplas vi. Visar man för mycket av sin kropp är man billig, desperat och slampig och dessutom är man okej att våldta. Men om man visar för lite är man feg, ful och alldeles för präktig. Observera att det inte bara är män som tycker så här, det gör även många kvinnor. Reagerar man mot detta är man en sur feminist, som har fått ligga för lite och har PMS.

Och, till alla icke-feminister, detta är varför vi behöver feminismen. För att det ena könet inte får klä sig hur det vill, för att vi bestäms över. Vi ska ha på oss vissa sorters kläder och vi ska vara allmänt fina att titta på, men vi ska helst inte säga så mycket, speciellt inte om viktiga saker. Vi ska alltså mest vara prydnader.

När jag har påpekat det ständiga kvinnoförtrycket i vardagen har jag blivit kallad för en "dum, okunnig, sexistisk liten feminazi som borde gå hem och läsa på lite" och jag fick även höra att feminister är "könsrasister som hetsar mot män och sprider hatpropaganda" samt "det är så typiskt feminister att alltid skuldbelägga alla män för något som bara ett fåtal har gjort".

Men, helt ärligt, de flesta förtrycker eller nedvärderar kvinnor på ett eller annat sätt. Räck upp handen om du någon gång har sagt att någon exempelvis slåss som en tjej, om du har sagt ”vad tjejigt” på ett nedvärderande sätt, sagt att en tjej får skylla sig själv om killar kommenterar hennes kropp på grund av kjollängden eller urringningen. Räckte du upp handen minst en gång? Jag visste väl det.

Vad ska man då göra åt problemet? Jag önskar att jag visste det, men till och börja med borde man tidigt prata mer om sådant här i skolorna. Man kan läsa genusvetenskap på universitetet, men varför inte göra det till en del av grundskoleutbildningen? Så att man från början får lära sig om alla människors lika värden och i allmänhet borde man försöka få världen lite mer könsneutral. Nej, jag menar inte att man ska döpa alla barn till unisexnamn och förbjuda flickor att leka med dockor.

Jag menar att barnen själva måste få bestämma vad de vill göra. De ska inte behöva höra att killar inte får leka med dockor eller att tjejer inte kan spela fotboll. Inte på något sätt är det bra för dem att anpassa sig till de traditionella könsrollerna. Det är då sådana här problem skapas. Det är då vi kvinnor blir enbart objekt och inte får ha på oss vad vi vill utan att kallas horor.

Jag vill inte alltid behöva tänka på hur jag klär mig. Visar jag för mycket? Eller för lite? Vad tror jag att alla andra tycker? Vi lever i ett samhälle där det finns de som tycker att en tjej får skylla sig själv om hon blir våldtagen, för hon skulle ha tänkt på hur hon klädde sig. Ett samhälle där ingen bryr sig om att män kommenterar främmande kvinnors kroppar och tafsar på dem och sedan tycker att de ska ta det som en komplimang. Ett samhälle där man delar bilder på Facebook som förmedlar att om man har lite kläder på sig på vintern är man en hora.

Det ska inte behöva vara så här.

Emelie Lindkvist,
Feminist

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (20)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.