Onsdag 28 Jul
Stockholm

Sanna, 16: "Att vara vegan är det naturliga"

Sanna Andersson, 16, skriver om varför hon anser att vara vegan är det självklara valet. Hon menar att det finns likheter mellan förintelsen av judar och dagens djurindustri.

Kommentera (427)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Sanna Andersson är 16 år gammal och går djursjukvårdslinjen på gymnasiet.

Hon är aktiv i Djurens Rätt och har varit vegetarian i två och ett halvt år, men har nu övergått till att vara vegan.

Vegan verkar vara ett starkt ord för många. Veganer känner nog igen reaktionen: "men mjölk och ägg är ju naturligt". Jag ska försöka förklara varför det är vegankost som är det naturliga. En vegan äter inget från djur, eller om man omvandlar det så här, en vegan äter inget där det innebär plågeri på något vis. Det är inte bara i köttindustrin som djuren behandlas dåligt. Det många inte vet är att det är minst lika mycket plågeri bakom väggarna i mejeri- och äggindustrin.

Vi börjar med ägg. Den vilda hönan värper sina ägg på våren för att få ungar. I industrierna är det inte så naturligt. Genom avel och ljusprogram, som får hönan att tro att det är en ständig vår, värper hon ägg året om. Detta leder till att hon endast klarar av ett liv på ett och ett halvt år innan hon dödas. På grund av den höga värptakten skadas hönan. Äggen blir inte så bra som man vill och hönan är inte nödvändig längre. En annan sak som verkas hållas hemligt är tuppkycklingarnas tidiga död. När det kommer kycklingar föds det även många hanar, men eftersom de inte värper ägg är de olönsamma och gasas ihjäl.

Mjölken som kossan producerar är till för kalven och vanligtvis producerar kon fem till tio liter per dag. Avel har gjort det hela onaturligt, precis som med hönsen. Avel har gjort att kossorna i stället producerar upp till 50 liter mjölk per dag. Det sliter otroligt mycket på korna. Eftersom mjölken i mejeriindustrierna är till för oss får inte kalven något av den utan man splittrar mamman från sitt barn efter födseln. Kalven får nu växa upp utan sin mamma och får mjölkersättning i stället.

Om kalven som föds är en hona växer hon upp och blir en mjölkko. Är det dock en tjurkalv gäller samma sak som för tuppkycklingarna. Han dödas för att han inte är till någon nytta. Har han däremot "tur" kan han växa upp och bli en köttjur. Så att vara vegan är inget överdrivet. Industrierna bakom mjölken du dricker och äggen du äter är extrema.

Vi veganer äter bara saker från växtriket och våra kläder är anpassade därefter. Att undvika allt som innebär djurplågeri är att vara vegan. Människan sägs vara ett rovdjur men det är grottmänniskan som var det. De jagade och kämpade för att få sin mat. I dag tvingar vi djuren att leva långt ifrån det normala. Därför kallar jag inte människan för rovdjur. Lejonen och geparderna är rovdjur. Om du ska kalla dig för en riktig köttätare, ät köttet rått.

Som vegan anser jag att denna utnyttjning är det onatruligaste man kan göra. Det är fel syn man har på djuren. Massmordet på judarna under andra världskriget var hemskt. Det tycker nog den flesta. Det var människor som gasades ihjäl för att de tillhörde en annan religion och om de inte var av något värde dödades de på direkten. Det är så orättvist att det ska gå till så. Djur som föds med "fel" kön gasas ihjäl. De som till slut inte är nödvändiga dödas också förr eller senare.

Där finns en liten likhet. Jag tycker djur och människor är lika mycket värda, därför jämför jag på detta viset. Det är också därför jag är vegan, för djurens rätt att leva ett värdefullt liv.

Sanna Andersson,
Vegan och aktiv medlem i Djurens rätt

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (427)
Kopiera länk
Dela