Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Jag kommer bojkotta Emmaboda, om ni inte avbokar Mr Cool"

- 07/04/2015, 16:02 -

Privat

Leone Milton skriver om att Emmabodafestivalen borde avboka rapparen Mr Cool, som rappar om hur han ska våldta och mörda kvinnor.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Festivalsommaren är snart här. Ja, jag vet. Vi har knappt hunnit smälta påskmaten så varför tjata om sommaren redan? Men för dem som planerar att besöka en festival i år börjar faktiskt förberedelserna redan nu. Biljetterna är dyra, semesterveckorna begränsade och vilken festival ska polarna till? Ja, många är i skrivande stund mitt uppe i att välja var på Sverigekartan de ska trycka ner sin röda nål. Blir det Skellefteås Trästocksfestivalen? Eller kanske Bråvalla i Norrköping? Way out West?? Eller varför inte Emmabodafestivalen i Småland?

Om du står i valet och kvalet vilken festival du ska besöka i sommar, tycker jag att du ska läsa den här texten innan du bestämmer dig – speciellt om du är av det kvinnliga könet. Själv har jag gjort mitt val: det blir inte Emmabodafestivalen.

Förra året blev Emmabodafestivalen den minst jämställda festivalen i Sverige efter Sweden Rock. Av alla artister som uppträdde på Emmaboda var endast 7 procent kvinnor enligt siffror från organisationen Jämställdfestival. Nu har de flesta bokningarna för sommaren 2015 släppts och jag har räknat ut att Emmaboda faktiskt kommer bli ännu mindre jämställt i år. Av de 47 artister som presenterats på hemsidan är endast 3 kvinnor – det blir alltså 6 procent!

En av de bokade artisterna är en man som heter Anton Magnusson. Hans artistnamn är Mr Cool. För er som inte är bekanta med Mr Cools verk kommer här ett smakprov.

”Det var bara en tidsfråga innan jag skulle börja slå dig. Du förtjänade varenda slag tusenfalt. Jag hatar dig din jävla hora, jag ska kniva dig. Slänga din döda kropp över mig så du kan rida mig, spruta i din döda fitta, köra bladet i din röv och vricka så du börjar blöda din fitta /…/ Ska köra in sågen i underlivet på dig, under tiden ska jag skära upp din röv och stoppa in en hundring i den. Klippa av dina blygdläppar. Göra dig med barn och tvinga dig att göra abort och sen äta fostret.”

Utdraget är från låten Kamoflage som är hans mest spelade låt på Spotify. Men det hade egentligen kunnat vara vilken låt som helst av Mr Cool för samtliga låtar som jag kunnat hitta är av den här karaktären. Texterna handlar uteslutande om hur han våldtar, slår och mördar kvinnor. Så inte nog med att Emmabodafestivalen struntar i att boka kvinnliga artister, bokar de också artister som fullkomligt kränker oss kvinnor.

Om Anton Magnusson hade sagt de här orden direkt till mig skulle jag kunna anmäla honom för sexuella trakasserier och mordhot. Men nu, bara för att han står på en scen med en mikrofon i sin hand, betraktas det plötsligt som underhållning.

Nej, det är faktiskt inte okej, Emmabodafestivalen. Det är totalt omdömeslöst av er. Jag som kvinna skulle varken känna mig trygg eller välkommen på er festival. Jag kommer i stället att besöka en festival som ser kvinnor som likvärdiga med män, och som tar avstånd från mäns våld mot kvinnor.

Jag tycker det coolaste ni, Emmabodafestivalen, hade kunnat göra i nuläget är att boka av Mr Cool – och boka en kvinnlig rappare i hans ställe.

Leone Milton,
Journalist