- Foto: Copyright 2015. All rights reserved.

"Vill du offra barnens hälsa, Jan Björklund?"

Maja Lundberg, 17, skriver om att införa betyg från fjärdeklass är otänkbart. Dagens barn är redan tillräckligt pressade av samhället och nämner att ångestdämpande preparat i dag skrivs ut till barn så unga som sex år.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Maja Lundberg är 17 år gammal och från Umeå. Hon läser naturlinjen på gymnasiet och har ett intresse för politik.

Läs hennes blogg: www.majalundberg.forme.se

Hej Jan Björklund,

Jag satt och tittade på nyheterna med pappa i kväll och de tog upp hur mängden utskrivna läkemedel mot depression har ökat de senaste åren. De nämnde även att dessa starka mediciner getts ut till barn i så ung ålder som sex år.

Ett kort inslag från en sjundeklass visades. I inslaget var det tre stycken 13-åriga tjejer som redan nu känner pressen från media om att se bra ut och uppnå skönhetsidealet. En kvinna som arbetade med ungdomar trodde att det beror på den hets vi känner utifrån om hur viktigt det är bli något stort och att ständigt prestera på topp.

Samtidigt som ungdomar och barn behöver tugga läkemedel mot deras prestationsångest vill du att vi inför vi betyg ifrån fjärdeklass. Vi ska betygsätta små barn som inte borde bry sig om något annat än vem som ska vara "kullare" i leken på rasten.

Du är så fixerad vid att landets barn ska vara bäst när det gäller deras skolprestationer, att du skiter i att tänka på vilka konsekvenser det för med sig. Ska vi lära dem att det viktigaste i livet är hur duktiga de är och vilket betyg de får? Eller ska vi uppmuntra till att livet är lek och skoj så länge det går?

Är våra kunskaper i matematik jämfört med andra länder så viktiga att vi ska offra våra barns hälsa för att uppnå bättre resultat i Pisaundersökningarna? Jag vet att mina snart 11 år i skolan är viktiga för min framtid, och jag vet även att mina A:n på betygspapperet inte hade funnits där ifall jag hade haft ångest över mina betyg redan som 10-åring.

Snälla du, hur ska bokstaven på ett papper hjälpa små barn att utvecklas? Prioritera hälsan, skaffa högre löner till lärare som kan sitt jobb, öka kraven för att bli lärare, men lägg för guds skull inte över ansvaret på barnen. Det är inte dem som misslyckats. Det är du.

Maja Lundberg,
Gymnasieelev

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.