Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Att fördöma Mr Cool gör inte att färre kvinnor våldtas"

- 10/04/2015, 13:30 -

Privat

Katrin Persson: "Att måla ut Mr Cool som patriarkatets lakej är att göra det för enkelt för sig. Det behövs en djupare förståelse av våldtäktskultur och kvinnors strukturella underordning för att inte göra feminism till en fråga om goda och onda individer"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu kanske jag sällar mig till en obehaglig skara sköna grabbar och "yttrandefrihetskämpar", men tyvärr skaver det i mig när jag läser om turerna kring Mr Cools spelning på Emmaboda. Jag lyssnar bara på Beyoncé och kan inte titulera mig som någon kännare av Mr Cool. Däremot har jag levt som kvinna i 25 år, vilket tydligen är det enda som räknas för att få uttala sig om ovanstående.

I vår samtids poststrukturella anda skriver jag nu en text som även den förklarar alla kvinnors hållning i frågan. Varsågod tjejer.

Ni verkar tänka att en kille som rappar om att han ska köra upp en kniv i fittan på tjejer, får andra killar som normalt inte begår övergrepp att göra det. Att de kommer dra med sig tjejer in i den småländska skogen för att testa på sex utan samtycke. Då ska jag berätta för er om hur Emmabodafestivalen kan vara för oss ladies oavsett om det är Håkan eller Mr Cool som står på scen.

Allt är najs. Ni dricker öl, har jeansshorts och spanar på söta killar med snedlugg. Ni kanske har en hashtag för just ert camp och lägger upp bilder där ni dricker öl och har jeansshorts och kollar på killar.

Men har du otur kommer en söt och helt vanlig kille med snedlugg tvinga dig att ha analsex i hans tält, samtidigt som resten av ditt camp skriksjunger: "Jag kommer, jag kommer, jag är nästan där", precis utanför. En snäll kille vars pappa är präst kommer kanske ligga med dig i gräset trots att du är så full att du inte kan gå eller ens stå upp själv.

Eftersom han är en "bra kille" tar han ansvar för att ha kondom. En kille som ska bli jurist kommer kanske knulla dig jättehårt samtidigt han håller sina händer runt din hals, så att du tappar medvetandet flera gånger av fylla och syrebrist. Ibland håller han så hårt att du tror att du ska kvävas.

Dagen efter har du blåmärken på brösten, röven och halsen. Men din största noja är att han tycker du är en hora och kommer säga det till sina kompisar.

Eller så har du en härlig festival och åker hem till din mysiga och medvetna kille som internetkrigat bort Mr Cool från Emmaboda. Du berättar först om hur najs du haft det men något du säger gör honom svartsjuk och sur.

Det slutar med att han dunkar ditt huvud i ett bord så det blir en grop i bordet, som han sen kommer att täcka med en ljusstake. Efteråt kommer ni gråtandes överens om att ni måste kommunicera bättre så att det inte blir några missförstånd. Ni ska aldrig bråka när ni druckit eftersom ni båda blir så orimliga då.

Ni fattar grejen va? Det är inte Mr Cools texter som är problemet. Problemet är männen. Killarna. Att det finns en förljugen bild av att det bara är vissa killar som våldtar och misshandlar tjejer. Att vi tror dessa killar kan identifieras och undvikas till förmån för de bra killarna med bra värderingar, som aldrig skulle ha sex med en tjej mot hennes vilja. Det här är ett mycket större problem än vad Anton Magnussons rap-persona någonsin kommer att vara. Därför kommer er moralpanik heller aldrig att rädda någon.

Katrin Persson