- Foto: SANDRA QVIST

"Om jag är medvetslös, då vill jag nog inte ha sex med dig"

Kajsa Dinesson skriver att det behöver införas en lag om samtycke vid sex. Den som sover eller är medvetslös under en våldtäkt ska inte straffas för att lagen inte är tillräcklig.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Kajsa Dinesson är ledamot i LUF Skånes Distriktsstyrelse.

Följ henne på Twitter: @SnuglySnail

Ett nej är ett nej. Det sägs ofta. Fast så verkar det inte vara. Jag ska inte behöva skrika, slåss, sparka och gråta för att du inte ska röra mig. Har jag inte sagt att du får så ska du inte röra mig över huvud taget. Det enda som inte är ett nej är ett ja. Därför måste vi reformera. Därför bör vi införa samtyckeslagstiftning med oaktsamhetsrekvisit.

Det var inte länge sedan som rubrikerna i media-Sverige med stora svarta bokstäver spred mörka sanningar med långa skuggor. Att ett nej inte är ett nej. Det anmäldes 19 700 fall sexualbrott under 2014. Vi hör om sexuella övergrepp så ofta att de blivit vardagsmat, och det är inget nytt att det finns misstro för ett system som gång på gång sviker alldeles för många.

Det beräknas ske kring 80 våldtäkter i Sverige varje dag, inräknat mörkertal. Lite mer än en för varje tjugo minuter som passerar. Innan jag skrivit klart har två, kanske tre liv vänts upp och ner. Troligtvis blir offren osynliga siffror i våldsmörkret. De ansvariga går troligtvis fria.

Skuld och skam, osäkerhet och rädsla. Många vågar inte anmäla för "det kan ha varit mitt eget fel". Det blir svårt att tänka att den enda som har fel är den som våldtar när bara 1 procent utav de som begår våldtäkter blir dömda.

Problemet är att i dag behöver ett nej inte alls vara ett nej. Så jag, som så många andra, håller husnyckeln hårt i min knutna näve när jag går hem själv om kvällarna. Jag, som så många andra, hör en bil komma körande på vägen och hoppas att den kommer fortsätta förbi utan att sakta ner eller stanna.

I dag måste jag försöka slå mig fri för att en våldtäkt ska vara en våldtäkt. Om jag är full kan jag ha minnesluckor, då blir det svårt. Om jag var nykter borde jag kunnat försvara mig, då blir det också svårt.

Normen gör mer skada än vad man kan tro, för när ett nej inte är ett nej är det vi alla som har misslyckats. Därför bör Sverige införa samtyckeslagstifftning. Om du inte har sagt ja, då är det ett nej. Om du sover, då kan du inte säga ja. Då är det ett nej. Om du är paralyserad utav rädsla, då säger du inte nej. Men du säger definitivt inte ja heller.

En lag är mer än en lag. Den är också normbildande. Det handlar om att samhället måste börja se ett nej för vad det är, och därför bör vi utöver detta även införskaffa oaktsamhetsrekvisit. Detta är en del utav Norges våldtäktslagstiftning. Vilket i all enkelhet går ut på att den som “inte fattat” att den andra inte alls var lika “på” som man själv ska kunna dömmas för ett oaktsamhetsbrott, vilket har lägre straff än den “vanliga” våldtäkten.

Om du inte frågar, om du är likgiltig inför att jag kanske ändå inte vill ligga med dig, då har du gjort något fel. Så är det inte i Sverige i dag, men jag hoppas att i morgon blir bättre.

“It takes two to tango”, det krävs två för att dansa. Om jag skriker, om jag sover, om jag säger nej, om jag gråter, om jag är medvetslös, om jag inte sagt ja, då vill jag kanske inte dansa.

Kajsa Dinesson,
Ledamot i LUF Skånes Distriktsstyrelse

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.