1 av 3
- Foto: TT/TT
2 av 3
- Foto: Jessica Gow / JESSICA GOW / TT
3 av 3
- Foto: SVENSKA DAGBLADET

"Om vi bara vill så finns det saker att göra som ger unga jobb"

"Den som står utan arbetslivserfarenhet och söker sitt första jobb är utsatt. Marknaden är snedvriden och reglerna slår fel"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Utanför den svenska arbetsmarknadens höga murar står alltför många som inte vill något hellre än att få det där första jobbet. De som har sämst möjligheter att ta sig in är nyanlända och unga utan arbetslivserfarenhet. På andra sidan muren står många arbetsgivare med stora rekryteringsbehov. Det här är elefanten i rummet. Det är enkelt att inse att något är fel med den svenska arbetsmarknadspolitiken.

Regler och höga kostnader gör att de som aldrig har haft ett jobb måste kunna möta samma krav som någon med år av erfarenhet direkt när han eller hon anställs. Det är inte rättvist mot dem som saknar erfarenhet. Det måste bli lättare för företag att ge unga och nyanlända invandrare en chans på arbetsmarknaden.

Faktum är att Sverige är det land inom EU som har lägst andel jobb som inte kräver någon utbildning eller endast grundläggande sådan. Så kallade enkla jobb utgör drygt 5 procent av de svenska jobben, medan snittet för EU ligger på drygt 9 procent. En anledning till detta är att lönekostnaderna för dem som saknar erfarenhet är höga i Sverige. Vi har högst lägstalöner inom EU och lägstalönerna ökade snabbare än de genomsnittliga lönerna mellan 2006 och 2012.

Och det självklara faktum att det första jobbet är en förutsättning för det andra tycks många politiker med en i det närmaste digital precision lyckas undvika att prata om.

Vi behöver därför reformer för att minska riskerna och kostnaderna med att anställa människor som ännu inte är etablerade på arbetsmarknaden. Reformer som möjliggör att lönerna kan stiga snabbare än vad de idag gör när man har tagit sig in på arbetsmarknaden, vilket är nog så viktigt.

Även med rätt utbildning tar det tid att etablera sig på arbetsmarknaden. Just därför är ett första jobb en viktig skolning i sig. Inte bara i specifika yrkeserfarenheter, utan också i principer som är generella för hela arbetsmarknaden. Att möjligheten att komma in på arbetsmarknaden skänker självförtroende och ger goda vanor bör heller inte underskattas.

Men den som står utan arbetslivserfarenhet och söker sitt första jobb är utsatt. Marknaden är snedvriden och reglerna slår fel när det inte finns rätt förutsättningar för att anställa bland grupper som står längst från arbetsmarknaden.

Samtidigt behövs en arbetsförmedling som överbryggar gapet mellan arbetslösa och den reguljära arbetsmarknaden. Vi vet hur det skulle kunna gå till.

Vi är själva entreprenörer och har sett att matchningen mellan de arbetssökande och arbetsgivarna inte fungerar på ett tillfredsställande sätt.

Vi har därför startat ett rekryteringsföretag som främst riktar in sig på dem som saknar rätt utbildning och erfarenhet och som ännu inte har etablerat sig på arbetsmarknaden. Vi rekryterar medarbetare via Arbetsförmedlingen som utbildas i kundservice och som får träna på att jobba i vår kundserviceorganisation. Därefter rekryteras de ut till vår kund, som alltså är ett företag som söker efter personal som är tränad inom kundservice. Vår kund har inte lyckats hitta just dessa personer via Arbetsförmedlingen.

Vår verksamhet fungerar som ett lärlingssystem och behovet från näringslivet är stort. Företag i olika branscher anlitar oss för att vi ska träna oerfaren personal till att skaffa sig en grundkunskap innan de anställs. Vi kommer under det kommande året att rekrytera ut ett hundratal arbetslösa på den reguljära arbetsmarknaden men det skulle kunna vara betydligt fler. Ett av skälen till att de arbetssökande och arbetsgivarna inte har lyckats hitta varandra via Arbetsförmedlingen är att de oerfarna inte ges möjligheten att träna på att jobba med rimliga krav. Kraven ställs i paritet till lönekostnaderna som initialt är för höga. En mjukare ingång med lägre krav för den oerfarne skulle öppna slussarna för betydligt fler. Fler måste få en chans till arbete.

Om regeringen vill kan vi hjälpa mångdubbelt fler unga arbetslösa att skaffa ett jobb. Bara vi får möjligheten att vara det stöd till Arbetsförmedlingen som de så innerligt väl behöver är vi redo.

Johan Talenti och Stefan Lundgren,
Grundare av rekryteringsföretaget Davvero AB

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.